Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Армения да сложи

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Армения да сложи
Коментари Харесай

Туск в Ереван и Баку: Политическо решение е единственият изход от конфликта за Нагорни Карабах

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Армения да постави завършек на спора си с Азербайджан поради противоречивия район Нагорни Карабах, съобщи ДПА.

" Конфликтът няма военно решение и се нуждае от политическо решение в сходство с интернационалното право и правила ", съобщи през днешния ден Туск в изказване в Ереван след среща с арменския министър председател Никол Пашинян.

Европейски Съюз е смутен във връзка неотдавнашните жертви в спора и " ескалиращата изразителност ", се споделя в изказването, поместено на уеб страницата на Европейски Съюз.

" Двете страни би трябвало да демонстрират въздържаност и да подхващат ограничения за възобновяване на благотворна атмосфера за мир и действителни диалози ", сподели Туск, който тази седмица обикаля някогашни руски републики, включени в програмата на Европейски Съюз " Източно партньорство ".

Вчера той беше в Баку, където също акцентира, че спорът с Армения може да бъде решен единствено с политически средства и означи, че Европейски Съюз поддържа териториалната целокупност на Азербайджан, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нагорни Карабах е интернационално приета част от Азербайджан, само че се управлява от арменски сепаратисти. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики придобилите самостоятелност Армения и Азербайджан водят война за тази територия, в която умират към 30 хиляди души. Оттогава напрежението спада, само че спорадични конфликти не престават да вземат жертви. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР