Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на срещата на

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на срещата на
Коментари Харесай

Туск иска Украйна, а не Русия на срещата на Г-7 през 2020 г.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на срещата на Г-7 през 2020 година да бъде поканена Украйна, а не Русия, оповестява " Спутник ".

Той напомни думите на американския президент Доналд Тръмп, който предходната година предложи да се възвърне форматът Г-8 с Русия.

При никакви условия не можем да приемем тази логичност, отсече Туск в Биариц, където тази година се организира срещата на върха.

Председателят на Европейския съвет съобщи, че ще се опита да убеди водачите от Г-7, че " е по-добре да поканим Украйна - несъмнено, в качеството й на посетител, на последваща среща на Г-7 ".

Тази седмица Тръмп одобри предлагането на френския си сътрудник Еманюел Макрон Русия да бъде поканена да взе участие в срещата на Г-7 през 2020 година, която ще се организира в Съединени американски щати.

От своя страна съветският президент Владимир Путин съобщи, че Русия счита за потребен всеки контакт със страните членки на Г-7 и не изключи опцията за възобновяване на формата Г-8. Същевременно Кремъл акцентира, че завръщането й към Г-7 единствено по себе си не е цел на Русия.

Русия стартира да взе участие в срещите на Г-7 (Канада, Франция, Германия, Англия, Италия, Япония и САЩ) в следата на 90-те години, а през 2002 година влезе като пълновръстен член, като групата беше преименувана на Г-8.

Участието на Русия беше прекъснато от останалите седем страни членки през 2014 година поради напрежението, подбудено от рецесията в Украйна и анексирането на Крим от Москва. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР