Председателят на Европейския съвет Доналд Туск покани официално турския държавен

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск покани официално турския държавен
Коментари Харесай

Официално потвърдиха срещата на високо равнище ЕС - Ердоган в България през март


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложения публично турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да взе участие в среща на водачите на Общността, планувана да се организира през месец март в България, която пое ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз при започване на годината, отбелязва електронното издание Politico в европейската си редакция.

В писмото за покана, изпратено от Туск на Ердоган, ръководителят на Европейския съвет написа, че на среща през май предходната година „ ние се съгласихме да организираме открит разговор на всички равнища ". Форумът „ ще бъде добра опция за взаимна оценка на въпроси от съвместен интерес и последните събития във вашата страна, в това число в региона на върховенството на закона и главните свободи ".

Говорителят на Туск посочи, че на срещата ще участват също ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър председателят на България Бойко Борисов. Събитието „ е планувано за 26 март във Варна, с цел да се обсъдят връзките сред Европейски Съюз и Турция, както и районни и интернационалните въпроси ".

Напрежението сред Брюксел и Анкара се изостри след несполучливия опит за държавен прелом през лятото на 2016 година, на който Анкара реагира с голям брой арести на съдии, публицисти и представители на опозицията.

Турция разгневи някои страни от Европейски Съюз в навечерието на референдума за конституционни промени предходната година, като изпрати министри в редица страни от Общността да се изкажат в интерес на проектите на президента Ердоган. Събитията доведоха до отзоваване на посланика на Нидерландия от Турция.

През последния месец турският президент насочи явен сигнал към водачите на Европейски Съюз, като направи визити при президента на Франция Еманюел Макрон и при италианския министър-председател Паоло Джентилони.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР