Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска от Европейския парламент

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска от Европейския парламент
Коментари Харесай

Подкрепете Лайен за шеф на ЕК, призова Туск ЕП и призна географския дисбаланс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изиска от Европейския парламент да утвърди кандидатурата на немския боен министър Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия, осведоми " Ройтерс ".

" За първи път ние постигнахме съвършено тъждество на половете на топ позициите. Европа освен приказва за дамите, само че и избира дами ", сподели Туск пред законодателния орган, който ще подложи на гласоподаване кандидатурата на Лайен в средата на юли.

" Надявам се, че това ще въодушеви Европейския парламент при решенията си " за Лайен, означи Туск, откакто 28-те страни членки договориха претендентите за главните позиции в Европейски Съюз за идващите пет години.

Но съгласно него към момента има място за усъвършенствания що се отнася до географския баланс, изключително от Източна Европа, за топ местата в Общността.

Припомняме, след тежки тридневни договаряния евролидерите взеха изненадващи решения. Те предложиха за началник на Европейска комисия немския боен министър Урсула фон дер Лайен. За ръководител на Европейския съвет е номиниран белгийският министър председател Шарл Мишел, за началник на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за началник на Европейски Съюз за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Вчера италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше определен за нов ръководител на Европейския парламент, откакто Сергей Станишев се отхвърли.

Така е нарушен географският баланс, защото всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.

Туск разяснява и други тематики. Той съобщи пред Европейския парламент, че когато Европейски Съюз е единен, единствено тогава може да се опълчи на най-силните световни играчи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР