Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който се очаква да

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който се очаква да
Коментари Харесай

Доналд Туск обяви война на популистите и автократите

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който се чака да оглави най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската национална партия (ЕНП) - насочи през днешния ден остри рецензии против автократите и популистите, съобщи Франс прес.

Туск е в Загреб за конгреса на ЕНП, който би трябвало да избере нов партиен водач - пост, за който той е единствен претендент.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да имат вяра, че свободата не е съвместима със сигурността ", съобщи Туск.

Доналд Туск е единственият претендент за водач на ЕНП

В едвам прикрита офанзива против унгарския министър председател Виктор Орбан, Туск напомни рецесията с мигрантите през 2015 година и съглашението, подписано след стотици членове на договаряния сред Европейски Съюз и Турция за понижаване на миграционните потоци.

"Някой различен също работи доста, само че единствено с цел да отбрани своя метод на показване на нещата, да издигне ограда и билбордове с антиимигрантска агитация ", съобщи Туск.

Отношенията сред партията ФИДЕС на Орбан и ЕНП се обтегнаха в последните месеци. След популистки изказвания и акции против Брюксел, ЕНП суспендира участието на тази групировка. Някои даже настояха ФИДЕС да бъде изключена от партийните редици.

Унгария построи през 2015 година отчасти електрифицирана ограда около границите си, с цел да прекъсне пътя на мигрантите. Оттогава Будапеща не спря да стяга антиимиграционното си законодателство с цената на възходящ конфронтация с европейските институции.

"Няма да пожертваме такива полезности като гражданските свободи, правовата страна и почтеното обществено държание, на олтара на реда и сигурността ", сподели Туск.

Нека всички се обединим на по този начин значимото политическо полесражение, от едната страна безотговорните популистки партии, от другата - нашата виновна национална партия, прикани той.

Конгресът на ЕНП се организира през днешния ден и на следващия ден в Загреб. В него вземат участие 2000 делегати. Орбан не е поканен.

Основни тематики, които ще бъдат дискутирани на конгреса, са разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани, месец откакто Европейски Съюз под импулса на Франция отхвърли да стартира договарянията за участие с Албания и Северна Македония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР