Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада приятно цяла България

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада приятно цяла България
Коментари Харесай

Ексклузивно! Божидар Димитров разкри пред БЛИЦ невероятен факт от славната история на България, посочен и в речта на Доналд Туск!

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненада прелестно цяла България като цялата му тирада по време на откриването на европредседателството в София беше на български. Политикът уточни, че България е първата страна в Европа и че страната ни не е изгубил нито една война. БЛИЦ потърси за коментар някогашният началник на НИМ проф. Божидар Димитров. - Проф. Димитров, по какъв начин ще коментирате речта на български на Доналд Туск в Народния спектакъл?
- В речта си при откриването на Европейското председателство на България Туск сподели някои неща, които приятни ни изчеткаха самолюбието. Едно от тях беше, че той произнесе речта си на доста удовлетворителен български език. Второто е, че съобщи, че България е имала войска, която в никакъв случай не е губила бойно знаме в борба. И третото, че България е най-стара страна в Европа.

- Съгласен ли сте с тези изказвания?
- Аз съм индивидът, който през последните 30 години популяризира доста настойчиво последните два исторически обстоятелството, казани от Туск. Най-куриозното за българите е, че тези исторически обстоятелства са установени от Западно европейската северография още през предишния век. Лично аз за първи път се срещнах с мнението, че сме най-старата страна в Европа още през 1975 година когато бях специализант в Папския институт по палеография и дипломатика. Там ми попадна книга на именития британски историк Ричард Роулинс. " Книгата му се споделяше " България и Византия - сравнителни паралели ".

- Какво пишеше в тази книга?
- В нея той заявяваше, че България основава първата национална страна в Европа, когато на Стария континент доминира концепцията, че Европа и народите би трябвало да са в една страна - Римската империя, която, обаче, е страна на Християнството, т.е. универсална страна. Тя следва правилото - Едно е Божието царства на небето и една би трябвало да бъде проекцията му на земята. На Изток Византия се назовава Римска империя до самата си крах през 1453 година и нищо друго. Тя не е Гърция, не е национална страна на нито един от народите, а я обитават гърци, грузинци, арменци, българи, исаври. Но тя си е универсална страна.

На Запад е същата история. Създава се Франкска империя, която покорява съвсем цяла Франция, две трети от Германия, Австрия, Северна Италия. Но не основава Германска страна и не се коронясва немски император, а римски император от Папството. Тази страна просъществува до 1648 година, най-малко на книга.

Европейската политическа мисъл е всеки народ да има своя страна, споделя Ричард Браун, и взима образец от България като споделя: Ето, България съществува, даже изгубила за известно време автономия през 1018 година, само че по-късно се е възродила и още веднъж става сериозен фактор в Европа. Защо и ние да не опитаме? И след Вестфалския мир през 1648 година стартира в действителност основаването на национални страни. Някои от които като Германия и Италия стават национални страни единствено няколко години преди възобновяване на Третата българска страна.

- Някои хора настояват, че България е изгубила две от петте войни, които е водела. Вярно ли е това?
- Ясно е, че не сме изгубили първите три победоносни войни. Но след пробива при Добро Поле фактически български флагове остават в полковете като заложници. Малко хора знаят, обаче, че ние имаме система за запазване на знамето. Първо сме разиграли един театър пред френските офицери, които командват войските на Антантата пред нас. Помолили сме ги да си изгорим знамената. Последвали сме образеца на руснаците, които са разрешили на Наполеон да си изгори знамената в борбата на границата при река Березина, защото Наполеон е мислел, че ще падне в плен. И ние изгаряме прътовете на знамената с калъфите, само че в действителност знамената са извадени от прътовете, увити са към телата на млади офицери и особено готови офицерски командоси, въоръжени с револвери, са почнали да си пробиват път към България и всички флагове са били доставени във Военното министерство. А след една година заложниците се връщат с бойните флагове.

- Изненада ли Ви равнището на българския език на Доналд Туск?
- Не, знам от опит, че когато човек има богата езикова просвета и приказва няколко езици е елементарно да се приготви. Аз съм сигурен, че той приказва и европейски езици. Коренът на думите и в немския, и в британския са едни и същи със славянските езици. Освен това полският е непосредствен до българския. Щом е споделил на Бойко Борисов, че преди два-три месеца е залегнал над българския е обикновено да го научи.


Доналд Туск

- Какво послания остави на българите Туск с речта си?
- Такива послания се вършат, с цел да се харесат на българите. Мисля, че българите започнаха да харесват повече и Европейския съюз. Ако Европейски Съюз стартира да ни дава и повече пари, ще го харесаме и още повече.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР