Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли изпрати гневно писмо на

...
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли изпрати гневно писмо на
Коментари Харесай

Европарламентът отвърна гневно на чешкия премиер

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли изпрати яростно писмо на чешкия министър председател Андрей Бабиш в отговор на неговите нападки, че Екологичен потенциал се меси във вътрешните работи на Чехия, съобщи брюкселският уебсайт " ЕЮ Обзървър ". Размяната на остри думи стана във връзка инспекцията предходната седмица на Комисията за бюджетен надзор, която ревизира спора на ползи на милиардера Бабиш при усвояването на еврофондове от неговата компания " Агроферт фууд ".
Като министър председател, който взе участие в изработването на европейския бюджет и като началник на държавно управление, което разпределя полагаемите се на страната еврофондове, Бабиш не би трябвало да се възползва зма свои ползи от тях. Той твърди, че още през 2017  година е трансферирал компанията си на концерн, в който няма думата, само че проверката Комисията за бюджетен надзор откри друго - че той към момента управлява " Агроферт ". Затова на 19 юни Екологичен потенциал одобри резолюция, която приканва да се извърши " цялостна инспекция на разплащателния развой в Чешката република, и по-специално на  разпределението на еврофондовете за фирмите, които са притежавани директно или индиректно от министър-председателя и други членове на държавното управление ".

Бабиш отвърна, че това е " демонстрация на политически и медиен напън върху чешката правосъдна система и интервенция във вътрешните работи ".

Сасоли му писа, че бюджетният надзор е обвързване на Европарламента и че е продължи. Освен това той изрази " огромна паника от персоналните нападки " против евродепутати от Комисията по бюджетен надзор, които посетиха Чехия за инспекцията. Председателят на Екологичен потенциал дефинира като " неприемливи провокации " смъртните закани към чешкия евродепутат от умерената десница Томаш Здеховски и неговото семейство, поради които е бил ппоставен под полицейска отбрана.

Бабиш отхвърли да одобри предишния петък делегацията на Екологичен потенциал, тъй като по думите му председателката на Комисията за бюджетен надзор Мониха Холмайер е " ненормална ", а двама чешки депутати от групата били " доносници и предатели ".

В момента се води разследване против Бабиш по друга спекулация за корист с еврофондове от плантация, която сякаш бил извадил от " Агроферт ", с цел да стане годна за европейско финансиране.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР