Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви днес, че мнозинството

...
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви днес, че мнозинството
Коментари Харесай

Таяни: Мнозинството подкрепя за следващ председател на ЕК само някой от водещите кандидати

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разгласи през днешния ден, че " болшинството " ще поддържа за ръководител на Европейската комисия единствено някой от участвалите в процеса на предварителни водещи претенденти, предава Българска телеграфна агенция.

Той направи това известие пред публицисти след съвещание на ръководителите на досегашните парламентарни групи. Попитан за конкретизиране кой се причислява към " болшинството ", Таяни не посочи. Той означи, че председателският съвет е приел изказване, в което се показва, че преди Европейският съвет да излъчи претендент за ръководител на Европейска комисия, би трябвало да се посъветва с Екологичен потенциал, както постановява европейското законодателство.

Изявлението на Таяни и председателският съвет предшестват тазвечершното съвещание на Европейския съвет, който би трябвало да разиска резултатите от изборите за евродепутати и разпределението на управителните постове в Европейски Съюз. С резултатите от изборите досегашното болшинство в Екологичен потенциал бе променено, тъй че отсега нататък планува присъединяване на повече политически групи.

Новият ръководител на Европейска комисия би трябвало да бъде препоръчан от Европейския съвет и одобрен от новоизбрания Екологичен потенциал, където разпределението на силите бе променено с изборите предходната седмица. По този мотив през днешния ден председателският съвет на Екологичен потенциал декларира, че ще бъде подсилен единствено претендент за началник на Европейска комисия, който е взел участие в предварителното съревнование.

Водещият претендент на Европейската национална партия (ЕНП) за ръководител на Европейска комисия и до момента началник на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер съобщи на конференция, че партията му поддържа условието отпред на комисията да застане участник от предварителното съревнование. Той настоя политическите сили да беседват по наличието на предизборните стратегии, с цел да реализиран единодушие кого да назначат за ръководител на Европейска комисия. Трябва да се съберем и да реализираме общо единодушие " за непоклатимост и смяна на Европа ", сподели Вебер. ЕНП е подготвена за нужните отстъпки, тъй като, въпреки да оставаме най-голямата група в Екологичен потенциал, изгубихме поддръжка на изборите. Каним на диалозите всички, добави той.

Председателят на парламентарната група на социалистите Удо Булман се причисли към настояването първо диалогът да се насочи към управническата стратегия на идващия ръководител на Европейска комисия. По неговите думи ще бъде " огромна неточност ", в случай че Европейският съвет не се съобрази с предварителните претенденти. Първо би трябвало да реализираме единодушие по наличието, след това за личностите, ще се борим за претендента на социалистите Франс Тимерманс, непрекъснато пораства вероятността за постигането на задоволително поддръжка за него, добави Булман.

По неговите думи първостепенните задания пред Европейски Съюз са оправянето с промените в околната среда и постигането на обществена правдивост. В Екологичен потенциал има ясно болшинство на проевропейските сили, ще беседваме с всички тях, уточни Булман.

Ска Келер (Зелени) също удостовери поддръжката за процеса на избор на водещ претендент за ръководител на Европейска комисия. Ролята на Екологичен потенциал не може да бъде заобиколена, уточни тя. Келер разясни, че Маргрете Вестагер (АЛДЕ) е измежду водещите претенденти и посочи, че Зелените упорстват за равно систематизиране на висшите постове в Европейски Съюз сред мъже и дами. Келер означи, че не възприема като равносилен претендент за ръководител на Европейска комисия Мишел Барние (ЕНП), тъй като не е взел участие в предварителното съревнование.

По думите на Таяни, АЛДЕ поддържат процеса на водещите претенденти. Това обаче не бе доказано от ръководителя на групата на либералите в Екологичен потенциал Ги Верхофстат, който не се яви пред медиите, както множеството участници в днешното съвещание на председателският съвет. АЛДЕ популяризира след това известие, в което се показва, че Верхофстат не поддържа процеса на предварителните претенденти за началник на комисията. Допълва се, че това се дължи на решението европейските гласоподаватели да не могат да гласоподават директно за ръководител на Европейска комисия.

Габриеле Цимер от Европейската обединена левица (ЕОЛ) уточни, че договарянията за разпределението на висшите постове в Европейски Съюз би трябвало да бъдат водени намерено и транспарантно. Не одобряваме сделки на мрачно отвън Екологичен потенциал. Съгласни сме да бъде одобрен някой от водещите претенденти за ръководител на Европейска комисия, само че желаеме още веднъж да проверим предизборните стратегии. Желаем да участваме в договарянията, добави тя.

Според изборните резултати ЕНП (180), социалистите (146), Зелените (69) и ЕОЛ (39) ще имат в идващия Екологичен потенциал общо 434 места. Мнозинството, належащо за избора на идващия ръководител на Европейска комисия, е 376 гласа, което демонстрира опция процесът да приключи без поддръжката на АЛДЕ (109 мандата).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР