Председателят на Европейската централна банка Марио Драги потвърди, че икономическият

...
Председателят на Европейската централна банка Марио Драги потвърди, че икономическият
Коментари Харесай

Президентът на ЕЦБ: Икономическият спад ще продължи през тази година

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги удостовери, че икономическият спад ще продължи и през тази година, защото "глобалните насрещни ветрове не престават да оказват въздействие върху растежа в еврозоната ", съобщи БНР.

На конференция след края на постоянното съвещание на ЕЦБ Драги уточни, че протекционизмът и уязвимостта на разрастващите се пазари са съдействали за по-слабия стопански напредък.

"В същото време обаче растящите заплати ускоряват устойчивостта на вътрешната стопанска система ", добави той.

Според него постъпващите данни не престават да бъдат слаби, изключително във връзка с промишленото производството, частично заради несигурността, пред която е изправен бизнеса вследствие на заканите на Съединени американски щати да покачат цените за коли и митата на други артикули, внасяни от Европейски Съюз. Марио Драги засяга последното предизвестие от Вашингтон, че президентът Доналд Тръмп може да наложи кита върху вноса на европейски артикули за 11 милиарда $.

"Няма подозрение, че една от аргументите за слабостта на еврозоната е отслабването на доверието, вследствие на разнообразни закани за спомагателни протекционистки ограничения ", означи шефът на ЕЦБ, само че добави:

"Отворен обаче остава въпросът дали тези закани ще бъдат осъществени. Както видяхте в предишното, сред думи и каузи постоянно има огромна бездна ".

Шефът на ЕЦБ обаче акцентира, че рисковете за криза в еврозоната остават ниски макар настоящото намаляване на стопанската система. Драги въпреки всичко означи, че управителният съвет на централната банка продължава да следи развиването на стопанската система и е подготвен да поправя политиките си, в случай че това е належащо. Коментирайки въпроса за Брекзит, Марио Драги означи, че тези европейски страни, които са по-силно обвързани с английската стопанска система, ще се изправят пред по-сериозни последствия от излизането на Обединеното кралство от единния блок.

Според него последствията от Брекзит ще се отразят на европейския континент като цяло и биха могли да нарушат европейски вериги за основаване на стойност. Той обаче съобщи, че сериозността на последствията от Брекзит ще зависи от това дали Англия ще напусне Европейски Съюз по порядъчен метод с подобаващ временен интервал или ще се отдръпна без съглашение с Европейски Съюз. Марио Драги също по този начин разяснява банковата система в Европа, акцентирайки, че ЕЦБ е в развой на разбор на "рентабилността на комерсиалните банки, наранени от негативната рента по депозитите ".

Според него членовете на ЕЦБ ще обмислят дали би трябвало да смекчат отрицателното въздействие върху банките в еврозоната от негативната депозитна рента, която продължава да бъде на равнище от -0,4% (наказателната рента, при която банките държат наложителните и свободните си запаси в ЕЦБ).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР