Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард сигнализира, че финансовата

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард сигнализира, че финансовата
Коментари Харесай

Лагард: Икономическите стимули успокоиха пазарите

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард алармира, че финансовата институция ще резервира паричната и лихвената си политика без промени на идващото си съвещание, защото обезпечените до момента пакети за стимулиране на стопанската система са помогнали за успокояването на пазарите, написа Блумбърг.

В изявление за „ Файненшъл таймс “ Лагард съобщи, че ограниченията, които бяха въведени в резултат на пандемията, „ са показали своята ефиканост и успеваемост “

Следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ е по-късно повече от седмица, като това ще бъде първото постоянно съвещание на централната банка, откакто тя разшири размера на своята „ Пандемична рограма за изключителни покупки ” (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) с 600 милиарда евро до 1,35 трлн. евро.

„ Направихме толкоз доста, че в този момент разполагаме с известно време, с цел да проучваме деликатно икономическите данни “, разяснява Лагард пред „ Файненшъл таймс “.

Нейните мнения се одобряват като удостоверение, че ЕЦБ на процедура е минала в режим на изчакване, откакто стопанската система на Еврозоната стартира да се възвръща. Във вторник членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел съобщи, че рецесията може да се окаже по-леко от предстоящото. Същият ден обаче Европейската комисия ревизира надолу прогнозите си за стопанските системи на Европейски Съюз и Еврозоната. Според новите прогнози брутният вътрешен артикул на Еврозоната ще се свие с 8,7% през 2020 година, а този на целия Европейски съюз – с 8,3%. През май Европейска комисия очакваше стесняване на Брутният вътрешен продукт на Еврозоната и Европейски Съюз надлежно с 7,7% и 7,4%.

Лагард съобщи още пред финансовото издание, че ЕЦБ желае „ да прегледа всички вероятни разновидности за битка с климатичните промени “, което може да включва „ по-зелени “ промени в интервенциите на централната банка, в това число и в политиката за изкупуване на активи.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР