Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард посочи, че инфлацията

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард посочи, че инфлацията
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да реагира на високата инфлация

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард уточни, че инфлацията в еврозоната ще отшуми, заради което ЕЦБ не би трябвало да стяга политиката, тъй като рискува да пресече процеса по възобновяване, намеквайки, че изкупуването на облигации ще продължи и през идната година.

Инфлацията в еврозоната доближи 4.1% през октомври, подхранена от високите енергийни разноски. Очакванията са, че инфлацията ще остане над заложеното от ЕЦБ равнище в размер на 2% и през идната година. Като съществена причина за това се показват проблемите на доставчиците, които не могат да наваксат с високото търсене вследствие на отварянето на стопанските системи след пандемията, предава Ройтерс.

Въпреки това Лагард упорства, че ЕЦБ не трябва да натиска спирачката в този момент, а да продължи да подхранва възобновяване на стопанската система.

„ Когато се чака инфлацията да избледнее, какъвто е казусът в този момент, няма смисъл да реагираме посредством стягане на политиката”, споделя Лагард. „ Затягането не би имало резултат върху стопанската система до момента в който шокът не премине”, прибавя тя.

ЕЦБ ще вземе решение по отношение на политиката за изкупуване на облигации на среща, планувана за 16 декември.

Въпреки, че ЕЦБ даде сигнали, че програмата за изкупуване на стойност 1.85 трилиона евро ще завърши през март, Лагард уточни, че пазаруването на активи ще остане значимо и след тази дата.

„ Дори след упования завършек на изключителното състояние с пандемията, това ще остане значимо за паричната политика, в това число подобаващото калибриране на придобиването на активи, с цел да поддържа възобновяване и устойчивото връщане на инфлацията към нашата цел от 2%”, споделя тя.

Очаква се Английската централна банка да вдигне лихвите по-късно през тази година, а Федералния запас на Съединени американски щати да ограничи политиката по изкупуване на облигации. Но Лагард счита, че стягането на политиката в този момент ще удари приходите на семействата, които към този момент са изправени пред потрес поради повишаването на енергийните артикули, което вероятно ще подкопае растежа.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР