Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги оцени позитивно

...
Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги оцени позитивно
Коментари Харесай

Марио Драги остава оптимист за еврозоната


Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги оцени положително актуалната обстановка в европейската стопанска система, само че означи риска от забавянето на инфлацията на фона на несигурността в света.

„ Ако фирмите станат по-малко уверени в вероятностите за стопански растеж и покачването на цените, натискът върху рентабилността им може да нарасне, сподели Драги по време на банкова конференция във Франкфурт. Това от своя страна ще се отрази на темповете на базовата инфлация, която може да се окаже по-ниска от тази, която чакаме през идващите тримесечия.

Сред факторите на неустановеност за международната стопанска система ръководителят на ЕЦБ уточни комерсиалните въпроси и повишаването на протекционистичните настроения, а в европейския район такива фактори са въздействията на климата и стачките в индустриалния бранш. Освен това се усеща закъснение на производството на коли след влизането в действие на новите стандарти по отношение на изгорелите газове.

Освен това Марио Драги удостовери желанието на ЕЦБ да приключи програмата за покупка на активи през декември, отбелязвайки, че няма аргументи да се чака внезапно преустановяване на възобновяване на стопанската система в еврозоната, което продължава към този момент 5 години. Новите прогнози за еврозоната ще бъдат оповестени след декемврийското съвещание на ЕЦБ, което ще приключи на 13 декември.

Междувременно от оповестените от Евростат данни излиза наяве, че годишната инфлация в 19-те страни от еврозоната през октомври съгласно окончателната оценка се е ускорила до 2,2 % при равнище от 2,1 % през септември.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР