Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова правителствата

...
Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова правителствата
Коментари Харесай

Лагард предупреди правителствата да не оттеглят финансовата подкрепа

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард прикани държавните управления да не приключват фискалните тласъци за стопанската система, защото има риск ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид да доведат до закъснение на възобновяване, съобщи Блумбърг.

„ Макар че в края на пролетта и началото на лятото следим възобновяване, в този момент се опасяваме, че ограниченията против ковид, които управляващите би трябвало да подхващат, ще окажат влияние върху рестарта “, съобщи Лагард в изявление записано предишния четвъртък. То бе показано на онлайн събитие, проведено от „ Уолстрийт джърнъл “

„ Вместо V-обраното възобновяване, на което се надявахме, в този момент се опасяваме, че може може да имаме W-образно такова “, добави тя, като акцентира, че обстановката с ковид става изключително тежка във Франция и Испания.

Новото повишаване на броя на инфектираните с COVID-19 заплашва да удължи икономическите разтърсвания, подбудени от пандемията. Докато ЕЦБ дискутира дали би трябвало да усили личните си тласъци за стопанската система, институцията е безапелационна, че националните държавни управления би трябвало да играят значима роля за възобновяване.

Гейбриъл Маклуф от Управителния съвет на банката, съобщи, че ЕЦБ има „ доста огромен принос “ за икономическото възобновяване, само че акцентира, че „ фискалната политика е най-важният състезател в по този начин създалите се условия “.

Самата Лагард акцентира смисъла на съдействието сред държавните управления и централните банки.

„ От сериозно значение сега е фискалната и паричната политика да работят ръка за ръка, с цел да се подсигурява, че няма да има внезапно рухване в пропастта, което би се случило, в случай че ограниченията за поддръжка на стопанската система бъдат анулирани прибързано. Това е нещото, което ме тормози най-вече сега “. Коментира тя.

Гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос поддържа позицията на Лагард през днешния ден, като предизвести управляващите в Мадрид, че ранното премахването на фискалните ограничения в Испания и в Еврозоната ще има отрицателен резултат, който „ доста ще надвиши евентуалните разноски за поддържането на тези ограничения, до момента в който стопанската система не показва доста възобновяване “.

Повечето икономисти предвиждат, че програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ за 1,35 трилиона евро ще бъде разширена още тази година – най-вероятно през декември, когато ще бъдат оповестени новите стопански прогнози.

Лагард още веднъж заяв, че ЕЦБ е подготвена да употребява всички свои принадлежности за поддръжка на стопанската система, в случай че има потребност. Тя добави, че чиновниците в банката са „ доста деликатни “ с обменния курс, откакто скокът в цената на еврото по отношение на $ тази година натежи върху инфлацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР