Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Игра с огъня: Полша и ЕС задълбочават спора за върховенството на правото

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в петък, че е " надълбоко загрижена " от и увери, че ще направи всичко в пълномощията си, с цел да подсигурява шампионата на европейското законодателство в полза на правата на полските жители и предвидимостта на бизнеса.

" Правото на Европейски Съюз има преимущество пред националното законодателство, в това число конституционните разпореждания ", се споделя в изказване на Фон дер Лайен, откакто в четвъртък Конституционният арбитражен съд на Полша разгласи, че няма да следва правилото за господство на европейското право над националното, защото опонира на конституцията на страната. " Нашите контракти са доста ясни. Всички решения на Европейския съд са наложителни за всички органи на страните членки, в това число за националните съдилища. Правото на Европейски Съюз има преимущество пред националното законодателство, в това число конституционните разпореждания. Това е, което всички страни членки на Европейски Съюз са подписали като членове на Европейския съюз. Ще използваме всички пълномощия, които имаме според Договорите, с цел да подсигуряваме това ", се споделя в документално изказване на ръководителя на Еврокомисията.

Междувременно Еврокомисията заяви, че ще прави разбор на правосъдното решение и до момента в който той не бъде приключен, няма да разяснява какви ограничения би подхванала против него. Комисията има разнообразни наказателни принадлежности, в това число финансови, за дисциплиниране на страни, които не съблюдават европейското законодателство. Тя обаче няма право да предлага изключване на членки. Това може да стане единствено по искане на страна, която желае да напусне съюза. Полският министър председател Матеуш Моравецки, разяснява в петък, че Варшава няма такива проекти.

 Матеуш Моравецки
© Associated Press

Матеуш Моравецки

Брюксел продължава да задържа и утвърждението за полския проект за възобновяване и резистентност, като няма краен период това да бъде направено. Говорител на Еврокомисията сподели, че " с цел да одобрим проекта, би трябвало да сме удовлетворени от метода, по който задоволително национални рекомендации са отговорени от полските управляващи ", добавяйки, че върховенството на правото е измежду тях.

Конституционният арбитражен съд на Полша е един от правосъдните органи, за чиято самостоятелност от изпълнителната власт Европейската комисия има подозрения, и поради които води разнообразни следствия, наказателни процедури и правосъдни каузи.

Говорител на Еврокомисията отхвърли да отговори дали Фон дер Лайен резервира доверието си в полския министър председател Моравецки, който е създател на питането до конституционния съд, в отговор, на което е взетото в четвъртък решение. Той задава въпрос дали Европейски Съюз може да спре желанието на Варшава да реорганизира правосъдната си власт.

Конституционните магистрати неколкократно отлагаха произнасянето си, само че полското държавно управление не се възползва от това, с цел да изтегли настояването си. Поводът за него е решение на Съда на Европейски Съюз от юли, което изисква Полша да разпусне дисциплинарната гилдия на Върховния си съд, която се занимава с кариерното развиване на съдиите, поради опасения, че тя не е самостоятелна от политическата власт. Председателят на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински съобщи през лятото, че това ще бъде направено, само че съгласно Еврокомисията колегията продължава да работи и да гледа санкции, покачвания и уволнения на съдии.

Ехо от столиците

Германският външен министър Хайко Маас, представен от Ройтерс, прикани Полша да се придържа към всички закони на Европейския съюз.

" Ако дадена страна реши да бъде част от Европейски Съюз, тя би трябвало да извърши напълно общите правила ", сподели Маас пред групата вестници " Функе " в петък, добавяйки, че Германия изцяло поддържа Европейската комисия в напъните й да подсигурява използването на законодателството на Европейски Съюз във всички 27 страни членки.

 Жан Аселборн
© CouncilEU

Жан Аселборн

Полското държавно управление си играе с огъня, предизвести вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн. " Развитието в Полша е доста, доста обезпокоително... Трябва ясно да заявим, че това държавно управление в Полша си играе с огъня ", сподели Аселборн при идването си на среща на вътрешните министри от Европейски Съюз в Люксембург.

" Върховенството на европейското право е от значително значение за интеграцията на Европа и взаимния живот в Европа. Ако този принцип бъде нарушен, Европа, каквато я познаваме, такава, каквато е построена с Римските контракти, ще престане да съществува ", счита Аселборн.

Френският министър по европейските въпроси Клемент Бон съобщи, че решението на Конституционния арбитражен съд на Полша е офанзива против Европейски Съюз, която може да докара до стопански наказания против Варшава.

Според Ле Бон " съществува в действителност риск от излизане от Европейския съюз ".

Какво споделя Варшава?

" Искаме общественост на почитание, а не групиране на тези, които са по-равни от останалите. Това е нашата общественост, нашият съюз. Това е типът съюз, който желаеме и който ще създадем ", съобщи Моравецки във " Facebook " пост след издание на решението на конституционните магистрати.

Премиерът удостоверява, че Варшава не се стреми и не желае да напуща Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР