Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: „Дивангейт” показа, че ЕС трябва да се справи със сексизма

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в понеделник, че отношението към нея наскоро в Турция, където й беше отказано кресло на договаряния на най-високо равнище, акцентира нуждата Европейски Съюз да се оправи със сексизма, заяви Агенция Франс Прес.

В най-личния си коментар до момента за случая, който стана прочут като „ Дивангейт”, Фон дер Лайен сподели пред членовете на Екологичен потенциал: „ Чувствах се засегната и се усещах сама като жена и като европейка “.

Голяма част от мненията по аферата са съсредоточени върху дипломатическата несъобразителност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който не обезпечи стол за Фон дер Лайен.

Шефката на Еврокомисията съобщи пред Европейския парламент, че не вижда причина в личните правила на Европейски Съюз за какво е трябвало да бъде третиран по друг метод от шефа на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел побърза да заеме единствения стол, подложен до Ердоган и пред флаговете на Европейски Съюз и Турция, като остави очевидно раздразнената Фон дер Лайен да седне на един по-далечен диван.

" Аз съм първата жена, която е ръководител на Европейската комисия. Аз съм ръководител на Европейската комисия, " сподели тя преди парламентарен спор за връзките сред Европейски Съюз и Турция.

" И по този метод чаках да бъда третирана при посещаване в Турция преди две седмици, като ръководител на комисия, само че не бях. Не мога да намеря опрощение за метода, по който бях третирана в европейските контракти. Така че би трябвало да заключа, че се е случило, тъй като съм жена. "

Веднага след срещата в Анкара по-рано този месец, когато се появиха фрагменти от объркването на Фон дер Лайен, някои европейски чиновници подчертаха, че Мишел е по-старши от нея в дипломатическата подчиненост.

Но Фон дер Лайен даде ясно да се разбере, че чака да бъде третирана като равна с сътрудника си от Европейския съвет.

И тя сподели, че освен зачитането на правата на дамите би трябвало да бъде „ причина за обновяване на разговора с Турция “, само че че самата Европа би трябвало да се оправи по-добре на този фронт. Анкара беше подложена на критика за отдръпване от Истанбулската спогодба за прекъсване на насилието над дами, само че както напомни фон дер Лайен, няколко членове на Европейски Съюз въобще не са утвърдили контракта. " А други мислят за отвод. Това не е задоволително ", сподели тя и предизвести, че ще се опита да откри метод самият Европейски Съюз да се причисли към конвенцията макар съпротивата на някои столици.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР