Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: ЕС трябва да се отърве от зависимостта от руския газ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз би трябвало „ да се избави " от съветския газ.

В речта си пред пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Урсула фон дер Лайен разкритикува Русия, че " употребява енергийния въпрос като оръжие " в спора си с Украйна и Европейски Съюз.

С аргумента, че Москва е уязвила репутацията си на благонадежден енергиен снабдител, откакто " Газпром " е лимитирал доставките на природен газ за Европа, макар огромното търсене, Фон дер Лайен означи, че от този момент Европейски Съюз е нараснал напъните си за диверсификация на енергийния импорт, осигурявайки повече доставки на полутечен природен газ от интернационалните сътрудници.

Тя акцентира също, че блокът разполага с задоволително газови запаси за зимата, ако Русия прекъсне доставките.

" Трябва да диверсифицираме енергийните си източници, с цел да се отървем от зависимостта от съветския газ, и да влагаме съществено във възобновими енергийни източници ", съобщи Фон дер Лайен и прикани блока да извлече поучения от актуалната рецесия с Русия поради Украйна.

По мотив на възходящото напрежение сред Русия, от една страна, и Украйна и Запада, от друга, Фон дер Лайен съобщи: " Украйна през днешния ден е по-силна, по-свободна и по-суверенна страна, в сравнение с през 2014 година

" Точно по тази причина Кремъл още веднъж я заплашва ", сподели тя.

Фон дер Лайен съобщи, че през последните два дни Москва е изпратила " спорни сигнали ", като е оповестила изтеглянето на част от войските си от граничните райони, даже когато нейните депутати са дали своят вот за признаването на Донецка и Луганска област в Източна Украйна за самостоятелни.

Тя прикани Москва да деескалира напрежението с каузи, а освен на думи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също се обърна към евродепутатите по този въпрос.

Той изясни, че чиновниците на Европейски Съюз и НАТО са в всекидневен контакт и " работят на невиждано до момента по активност и качество равнище ".

Мишел прикани Русия да откри " храброст " да избере дипломацията пред спора и предизвести, че Москва ще бъде изправена пред " големи последици " при положение на инвазия против Украйна.

Мишел, който ръководи срещите на водачите на Европейски Съюз, даде обещание също, че държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз ще обсъдят последните събития в региона на сигурността в границите на започващата в четвъртък среща на върха сред Европейски Съюз и Африканския съюз и ще " заявят поддръжката си за украинския народ ".

През 2014 година Москва стартира да поддържа сепаратистките сили в Източна Украйна против централното държавно управление - политика, която поддържа през последните седем години.

Съединени американски щати, дружно с европейските си съдружници, предизвестяват от ноември предходната година, че Русия се готви за експанзия против Украйна, откакто е събрала над 100 000 бойци и тежка техника в и към съседката си.

Русия отхвърли, че се готви да нахлуе, и упрекна западните страни, че подкопават нейната сигурност посредством разширението на НАТО към границите ѝ.

Във вторник Русия разгласи, че част от войските ѝ в западните и южните военни окръзи са почнали да се връщат в гарнизоните.

Същия ден Държавната дума - долната камара на съветския парламент, гласоподава за признаването на украинските сепаратистки райони Донецк и Луганск за самостоятелни страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР