Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

ЕС и Британия остават най-добри приятели и партньори, но няма да е както преди

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз и Обединеното кралство ще останат " най-хубавите другари и сътрудници " след Брекзит, като в речта си в Лондонското учебно заведение по стопанска система тя очерта визията си за бъдещите връзки сред двете страни , оповестяват международните медии.

Обръщението на фон дер Лайен е озаглавено " Стари другари, нови начала : създаване на друго бъдеще за партньорството сред Европейски Съюз и Англия ". Върховният представител на Европейски Съюз откри своето послание, като похвали Англия, че е " с огромно сърце, горда и патриотична, с благ и великодушен по дух ".

Тя също отдаде респект на някогашния английски министър председател Уинстън Чърчил " за обединена Европа " след Втората международна война и на всички английски държавни чиновници, чиято работа от този момент спомага за образуването на Европейски Съюз.
 Джонсън даде обещание да довърши Брекзит в период
Джонсън даде обещание да довърши Брекзит в период

Очерта целите за новата година

Европейски Съюз е подготвен да контракти комерсиална договорка с нулеви мита с Обединеното кралство , само че връзките сред двете страни в никакъв случай няма да бъдат същите , съобщи ръководителят на Европейската комисия при визитата си в Лондон. " Истината е, че нашето партньорство не може и няма да бъде същото като преди. И не може и няма да бъдем толкоз близо, колкото преди , тъй като с всеки избор идват и последствията " , изясни фон дер Лайен.

Очаква се Англия да напусне Европейския съюз след 23 дни , на 31 януари - първата държава-членка, която прави това. Това ще даде началото на временен интервал , когато Лондон и Брюксел ще стартират нови договаряния , които ще включват бъдещи търговски съглашения . И двете страни обаче спорят за продължителността на идната фаза .

" Европейският съюз е подготвен да контракти в действителност амбициозно и всеобхватно ново партньорство с Обединеното кралство ", разяснява тя и добави, че " без удължение на преходния интервал след 2020 година не можете да очаквате да постигнете единодушие по всеки един аспект от новото ни партньорство ".

Премиерът на Англия Борис Джонсън настоя комерсиалните договаряния с Европейския съюз да приключат не по-късно от декември . Джонсън даде да се разбере, че се стреми към " амбициозно " съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз, сходно на договорка, която Европа договаря с Канада - Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение. Тази договорка лиши седем години договаряния и занапред би трябвало да бъде утвърдена от националните парламенти в Европа.

Ако няма комерсиално съглашение сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, компании могат да се окажат в изискванията на Световната комерсиална организация - което евентуално значи по-високи мита и бариери пред търговията . Тази опция постоянно се разказва като Брекзит " без договорка ".

" Готови сме да създадем ново партньорство с нулеви мита, нулеви квоти, нулев дъмпинг . Партньорство, което надвишава търговията и е невиждано по обсег . Всичко от дейности за климата до отбрана на данните, лов на риба до сила, превоз в космоса, финансови услуги до сигурност. И ние сме подготвени да работим денонощно, с цел да реализираме колкото се може повече от това в границите на периода , който имаме ", изясни Урсула фон дер Лайен.

 Фараж призна: Налагат се отстъпки за Брекзит
Фараж призна: Налагат се отстъпки за Брекзит

Но смята, че Кралството е на прав път

Говорител на " Даунинг стрийт " разяснява, че Джонсън " се чака да каже на декор Дер Лайен, че откакто е изчакал повече от три години за Брекзит, както английските, по този начин и жителите на Европейски Съюз с право чакат договаряния за амбициозното съглашение за свободна търговия да завърши в точния момент . "

" Няма да има удължение на Периода за осъществяване , който ще завърши през декември 2020 година, както е посочено в Политическата декларация ", добави представителят.

Макар че към този момент не е член на Европейски Съюз, Англия ще остане обвързана с всички правила на блока и ще заплаща в бюджета на Европейски Съюз до края на годината .

" Без свободното придвижване на хора не можете да имате свободно придвижване на капитали, артикули и услуги ", сподели фон дер Лайен.

" Без равнопоставени условия в региона на околната среда, труда, данъчното облагане и държавните помощи не можете да имате първокласен достъп до най-големия обединен пазар в света. Колкото повече разлики има, толкоз по-отдалечено би трябвало да бъде партньорството. "
 Брюксел заприказва за удължение на преходния интервал за договаряния след Брекзит
Брюксел заприказва за удължение на преходния интервал за договаряния след Брекзит

Преходният интервал е очакван до края на 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР