Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че
Коментари Харесай

Фон дер Лайен е обезпокоена от предложеното "жестоко орязване" на бюджета на ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е обезпокоена от " жестокото орязване ", препоръчано за дълготрайния бюджет от 2021 до 2027 година, съобщи " Ройтерс ".

Фон дер Лайен разяснява скорошното предложение на Финландия, която е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

" Обезпокоена съм от жестокото орязване в това предложение ", уточни Фон дер Лайен на постоянна конференция.

Според финландския проект бюджетът ще бъде стеснен до 1.07% от брутния народен приход (БНД) на блока. Европейската комисия по-рано предложи таван от 1.11%, а Европейският парламент настоя за 1.3%. В същото време най-големият чист длъжник, Германия, подкрепена от Холандия, желае предел от 1%.

Предложението на Финландия включва по-голямо орязване на кохезионните фондове, в сравнение с обсъжданото от комисията, сподели тази седмица пред " Файненшъл таймс " финландският министър по въпросите на Европа Тюти Тупурайнен. Хелзинки предлага понижение с 12 % на средствата за кохезионна политика спрямо многогодишната финансова рамка, приключваща през 2020 година, отбелязва " Файненшъл таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Националните водачи на Европейски Съюз ще разискват тематиката на последната си среща на върха за годината в Брюксел на 12 и 13 декември и се надяват да реализират дефинитивна договорка идната година.

Винаги политически чувствителни, диалозите този път са в допълнение усложнени поради Брекзит, който ще докара до дупка от минимум 13 милиарда евро годишно.

Докато богатите чисти платци не желаят да заплащат повече, с цел да запълнят дефицита, по-бедните страни, като Полша, не желаят да се откажат великодушните помощи, които получават от Европейски Съюз.

Държавите членки, както и Еврокомисията и Европейския парламент, би трябвало да се спогодят с единогласие за бюджета, с цел да има договорка. В противоположен случай планове, финансирани от Европейски Съюз – от сигурност до стратегии за продан на студенти – ще бъдат сложени в риск.

Повече за националните позиции за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (554)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР