Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен В новините

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен В новините
Коментари Харесай

Вечерни новини: ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката, за България ще са 15 млрд.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

В новините от днешния ден в България сякаш се оглежда подготовката за нови избори. Заради вилнеещото с месеци гражданско неодобрение към плана за многопрофилна детска болница, която трябваше да се строи върху незавършено скеле от 70-те години, Борисов реши персонално да се намеси и да разпореди, че градежът ще се събори, а педиатрията ще се строи от нулата.

А президентът Румен Радев разкритикува ръководещите за намаляването на Данък добавена стойност на някои сектори с аргумента, че към данъчната система не трябва да се подхожда " на парче ". Той се разгласи " за " спор за прогресивното данъчно облагане, защото по думите му нашата данъчна система е несправедлива и води до задълбочаване на бедността и неравенството в обществото.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Междувременно в Народното събрание депутатите одобриха дефинитивно новия Закон за храните, в който за пръв път се регламентира онлайн търговията с храни.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Европейска комисия предложи фонд от 750 милиарда евро за възобновяване. За България ще са 15 милиарда
Европейската комисия предложи композиция от грантове и заеми на обща стойност 750 милиарда евро за възобновяване на стопанската система на съюза от вредите от ковид. Средствата ще бъдат разпределени сред страните съгласно това какъв брой са наранени, като най-голяма част ще отидат в Италия и Испания. Предложението на Брюксел би трябвало да бъде утвърдено от всички страни в Европейски Съюз, само че Нидерландия, Австрия, Финландия и Дания оповестиха, че са срещу даването на грантове и упорстват средствата да се отпускат като заеми. От работния документ на Европейска комисия излиза наяве, че България може да получи към 15 милиарда евро от фонда, а ще би трябвало да внесе 3.3 милиарда.

Детската болница няма да се строи върху остарялото скеле
Старият градеж на педиатрия в София, планиран през 70-те години, няма да се употребява за основа на новата многопрофилна детска болница. Той ще бъде съборен, а на негово място ще бъде построена напълно нова постройка. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и трима министри от кабинета му с представители на протестиращи жители от самодейността " За същинска детска болница " през днешния ден. Проектът натрупа гражданско неодобрение от месеци, а днешното решение го връща в начална фаза - избор на нов план, смяна в регулацията на терена, възможен избор на нов строител, като всичко това може да отнеме години.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

Потвърдените случаи на ковид в България са 2460 към 8 ч. тази заран, което е с 0.7% повече по отношение на през вчерашния ден, когато бяха 2443. Запазва се наклонността записаните оздравели да са повече, в сравнение с новоустановените случаи на инфектирани за ден - надлежно 32 и 17. Общият брой на излекуваните доближава 912 души. Жертвите на вируса към този момент са 133.

От 1 юни могат да проработят и закритите елементи на заведенията, в това число и в моловете, при съблюдаване на условията за хигиена и разстояние. Това става с издадена нощес заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Затворени към този момент остават нощни заведения, пиано- и нощни питейни заведения.

Срокът по мярката 60/40 за опазване на заетостта ще бъде продължен - работодателите ще могат да аплайват за обезщетения за интервала до 30 юни, само че за не повече от три месеца. Работодателите, които са получили средства по схемата, би трябвало да заплащат на чиновниците си заплати в размер не по-малък от размера на осигурителния приход за януари 2020 година

Френският президент Еманюел Макрон разгласи пакет на стойност 8 милиарда евро в поддръжка на автомобилната промишленост в страната. В него се включват увеличени дотации за покупка на електрически коли и предизвиква производителите да реалокират своите заводи назад във Франция.

Японското държавно управление утвърди нов пакет от тласъци на стойност 117 трлн. йени (1.1 трлн. долара) , включващ забележителен размер директни заплащания за намаляване на икономическите вреди от ковид. Това е вторият избавителен пакет на същата стойност, като общите разноски доближават 234 трлн. йени, или към 40% от брутния вътрешен артикул на страната.

Словакия разхлабва граничния режим от през днешния ден и жителите й могат да пътуват до Чехия, Унгария, Полша, Австрия, Германия, Швейцария, Хърватия и Словения, където да остават до две денонощия, без да би трябвало да показват при завръщането си информации от тест за новия ковид и да остават след това под карантина.

Северна Македония от през днешния ден пък отстранява полицейския час , който действаше от 22 март и който правеше невероятно придвижването след 17 ч. до идната заран. От на следващия ден в страната отварят заведенията за хранене, като ще има разнообразни протоколи за работа според от това дали са затворени, или има тераси. Случаите в страната дотук надминаха 2000 души.

КАКВО СЛЕДИМ

[Reuters]
SpaceX ще изпрати първите си астронавти в Космоса
SpaceX се готви да изстреля късно довечера двама американски астронавти към Международната галактическа станция. От галактическия център на НАСА във Флорида би трябвало да пристигна краят на деветгодишната пауза на пилотираните задачи на американската организация - откогато бе прекъсната програмата на совалките през 2011 година Символично е, че подновяването е от същата площадка, където бе и последното изстрелване, преди да се наложи астронавтите да пътуват до станцията на съветски кораби.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Twitter предизвести за пръв път, че Тръмп пуска погрешни изказвания, той заплаши да ги затвори
Twitter за пръв път означи известия на Доналд Тръмп като съдържащи погрешни изказвания и прикани читателите да ревизират обстоятелствата. Тръмп незабавно отвърна, че това е посягане против свободата на словото, което той нямало да разреши, и заплаши, че " мощно ще контролираме или затворим " обществените мрежи поради " цялостно заглушаване на консервативните гласове ". Това е трагична смяна в отношението на една от най-влиятелните обществени мрежи в света към президента на Съединени американски щати, който я употребява като главно средство за връзка. Това се случва тъкмо преди решаващата фаза на акцията за президентските избори на 3 ноември. Twitter постоянно е подложена на критика, че платформата разрешава да се злоупотребява с нападки, неистини и дезинформация. There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will be robbed, ballots will be forged & even illegally printed out & fraudulently signed. The Governor of California is sending Ballots to millions of people, anyone.....
- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 26, 2020
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР