Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътува

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътува
Коментари Харесай

След като Си Дзинпин посети Москва, Фон дер Лайен и Макрон заминават за Китай

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътува дружно с френския президент Еманюел Макрон за визитата му в Китай при започване на идващия месец. Срещата идва в миг, когато водачите на Европейски Съюз се тревожат за доближаването на Китай с Русия.

Говорейки на конференция след срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел, Макрон сподели, че е „ предложил на фон дер Лайен тя да го придружи в Китай “ на 4 април, с цел да могат да приказват „ с обединен глас “.

„ Нямам европейски мандат, защото Франция има самостоятелна дипломация, само че съм завързан към европейската съгласуваност “, добави той.

Макрон сподели, че фон дер Лайен, която управлява изпълнителната власт на Европейски Съюз, ще се причисли към него, както направи тогавашният началник на Комисията Жан-Клод Юнкер, когато френският президент и някогашен немски канцлер Ангела Меркел бяха домакини на китайския президент Си Дзинпин в Париж през 2019 година

Говорител на Комисията удостовери, че фон дер Лайен ще придружи Макрон по време на пътуването му. Това ще бъде нейното първо посещаване в Пекин като ръководител на Европейска комисия.

Преди обиколката си в Китай фон дер Лайен ще изнесе тирада за връзките сред Европейски Съюз и Китай идващия четвъртък в Брюксел. Припомняме, че ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел посети Пекин през ноември 2022 година.

Макрон означи също, че е разискал срещата с немския канцлер Олаф Шолц в петък. Той заяви, че двамата споделят „ обща визия “, която гласи: „ Свържете се с Китай, с цел да окажете напън върху Русия. “

Тази седмица китайският водач посети съветския президент Владимир Путин в Москва – ход, който разтревожи водачите на Европейски Съюз. Освен Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен, испанският министър председател Педро Санчес също разгласи, че скоро ще пътува до Китай.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР