Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че
Коментари Харесай

Механизмът за върховенството на закона в ЕС влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че условният механизъм за съблюдаване върховенството на закона към евробюджета ще се ползва от 1 януари 2021 година , осведоми " Политико ".

Тя разясни, че той ще влезе в действие, даже и в случай че Унгария и Полша решат първо да се извърнат към Съда на Европейски Съюз да ревизира дали е легален.

" От 1 януари Комисията ще преглежда случаите в границите на условния механизъм. Ако има нарушаване на върховенството на закона, това ще бъде записано ", сподели тя. Фон дер Лайен добави, че Комисията ще се нуждае от " несъмнено време да приготви насоките за условния механизъм ".

Щом Съдът на Европейски Съюз вземе решение, Брюксел ще се заема с тези случаи . Това значи, че от 1 януари няма да бъде загубен нито един случай , разясни немският политик.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте назова съглашението за обвързване на механизма за върховенството на закона с евробюджета " историческо ".

Рюте разясни, че е реализиран компромис след " тежки договаряния " . По думите му в последна сметка механизмът не е изменен , макар че

" Те не са съгласни с контрактувания механизъм и желаеха да го трансформират. Това не се случи ", посочи министър председателят.

През последните седмици Полша и Унгария блокираха , защото бяха срещу уговорка, която обвързва парите със съблюдаване върховенството на закона.

Евролидерите се и пакет за възобновяване на COVID-19, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР