Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес
Коментари Харесай

Еропарламентът е разделен в оценката си за "зеления" план на Брюксел

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа през днешния ден на изключително съвещание на Европейския парламент предложение за ограничения за запазване на околната среда. В изявленията си евродепутатите демонстрираха разделяне в оценката си за предлагането, което планува в Европейски Съюз до 2050 година да бъде прекъснато замърсяването от изгарянето на потребни изкопаеми.

Европейците желаят решителни дейности против измененията в околната среда, чухме гласа им и поради тях вършим днешните оферти, съобщи Фон дер Лайен. По нейните думи ще бъдат нужни напъните на повече от едно потомство за постигането на набелязаната цел. Пътят ще бъде доста дълъг и неравномерен, добави тя.

Фон дер Лайен означи, че преди 70 години Европа се е обединила към добива на въглища и производството на стомана, и е постигнала икономическо знамение. По нейните думи в този момент е време за обединяване към добиването на възобновима сила.

В последвалите оценки парламентарната група на Европейската национална партия (ЕНП) поддържа Фон дер Лайен и уточни, че обрисуваните желания са в полза на идващите генерации. Може би сме последните, способни към момента да създадат нещо. Нека не слагаме тежестта от енергийния преход върху най-слабите, прикани групата на ЕНП и предложи страните, които не вземат участие в общите старания за опазването на планетата, да нямат достъп до пазара на Европейски Съюз.

Групата на социалистите и демократите също изрази поддръжка за предложенията на Европейска комисия и ги дефинира като нов метод за постигането на стопански напредък. Според социалистите е належащо също Европейски Съюз да наложи налози, които оказват помощ за постигането на задачите за по-чиста околна среда.

Групата " Обнови Европа " дефинира предложенията като начало на напъните Европа да излезе на прав път, само че прикани за необятно разискване. Либералите предложиха новите цели за опазването на природата да залегнат в работата по политиките за доближаване и земеделие.

Зелените показаха удовлетворение, че Европейска комисия показва предложенията единствено 10 дни след встъпването в служба на екипа на Фон дер Лайен. Те дефинираха така наречен " Зелен контракт " на Европейска комисия като " лист с положителни планове ". Трябва да действаме незабавно против замърсяването на околната среда и с цел да е сполучлив, преходът би трябвало да бъде обективен. Неприемливо е най-голямата цена да се заплаща от най-бедните. Не би трябвало да се позволява загуба на работни места, нужна е дълбока смяна на данъчната политика, ползващите потребни изкопаеми би трябвало да заплащат най-високите налози,
приканиха Зелените. Те прибавиха, че през днешния ден Европейски Съюз е подготвен да вложи 1/4 от общия бюджет за запазване на природата, само че останалите 3/4 служат в противоположната посока.

Групата " Идентичност и народна власт " сложи въпроса за отраженията за обществото и стопанската система от препоръчаните ограничения. Европейска комисия желае да се хареса, разяснява тази парламентарна група.
Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) сложиха въпроса за какво Европейска комисия прави сходни оферти, а не съблюдава законодателството, съгласно което това е работа на Европейския съвет. ЕКР предизвести, че ще има тежки последствия, в случай че комисията се опита да наложи силово днешните оферти.

Групата на Европейската обединена левица показа свое предложение за опазването на природата и съобщи, че става дума за оцеляването на човечеството. Според тази група днешната икономическа система води до разрушаването на природата и това е в основата на казуса. Мерките би трябвало да бъдат ориентирани натам, планетата няма да бъде избавена с лозунги, обявиха представителите на тази политическа мощ и дефинираха предложенията на Европейска комисия като " политически хазарт "./БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР