Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда
Коментари Харесай

€ 750 млрд. предлага Фон дер Лайен за възстановяване на ЕС от коронакризата


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда за възобновяване от пандемията от ковид да бъде в размер на 750 милиарда евро и 7-годишен бюджет на Европейски Съюз от 1.85 трлн. евро, съобщи БНР. В момента тя показва плановете пред Европейския парламент.

Предварителните сигнали сочеха, че различията сред Фон дер Лайен и Народното събрание са на път да бъдат преодолени, откакто ръководителят на комисията пое твърдия ангажимент за дейното присъединяване на Народното събрание в проекта за възобновяване. Въпреки че от там отхвърлят до този миг да оповестят публично числа, информация за параметрите на фонда за възобновяване към този момент се появи. Според нея, той ще бъде в размер на 500 милиарда евро и ще работи 2 години - до края на 2022 година, в границите на 7-годишния бюджет.  Бюджетът пък ще бъде в размер на към 1 трилион евро. 

Превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде сред 60 и 40 на 100 или 70 и 30 на 100. С това предложение на процедура Европейската комисия поддържа проекта за възобновяване на Франция и Германия, а не на така наречен „ спестовна четворка “ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. За да влязат в действие бюджета на Европейски Съюз и възстановителният проект обаче, те би трябвало да получат единомислещото утвърждение на членките в Съвета. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР