Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда
Коментари Харесай

Неофициално: Фондът на ЕС за възстановяване от коронавируса ще бъде 500 млрд. евро безвъзмездни средства и ще действа 2 години

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда за възобновяване от пандемията от ковид да бъде в размер на 750 милиарда евро и 7-годишен бюджет на Европейски Съюз от 1.85 трлн. евро. В момента тя показва плановете пред Европейския парламент. Макар че липсва публична информация, импровизирано в коридорите се приказва, че фондът ще бъде в размер на 500 милиарда евро и ще работи 2 години - до края на 2022 година, в границите на 7-годишния бюджет.  Бюджетът пък ще бъде в размер на към 1 трилион евро
Превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде сред 60 и 40 на 100 или 70 и 30 на 100. С това предложение на процедура Европейската комисия поддържа проекта за възобновяване на Франция и Германия, а не на така наречен „ спестовна четворка “ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. За да влязат в действие бюджета на Европейски Съюз и възстановителният проект обаче, те би трябвало да получат единомислещото утвърждение на членките в Съвета, предава БНР. 
Предварителните сигнали сочеха, че различията сред Фон дер Лайен и Народното събрание са на път да бъдат преодолени, откакто ръководителят на комисията пое твърдия ангажимент за дейното присъединяване на Народното събрание в проекта за възобновяване.
Фон дер Лайен добави, че " средствата в размер на 750 милиарда евро ще бъдат взети от Комисията под формата на заеми от пазарите, като 500 милиарда евро ще бъдат разпределени под формата на безплатни средства и 250 милиарда евро под формата на заеми ".
Тя също по този начин съобщи пред европейските депутати, че Европейският съюз е изправен пред избор, при който всяка страна би трябвало да реши дали ще върви сама или ще взе участие в взаимния отговор дружно с другите страни.
" Това е моментът на Европа ", сподели фон дер Лайен и добави, че " нашата подготвеност да действаме би трябвало да отговори на провокациите, пред които сме изправени всички ".
В тази връзка Урсула фон дер Лайен прикани членовете на Европейски Съюз, които гледат с принуда на проектите на Европейска комисия, да " оставят настрани предразсъдъците си " и да поддържат препоръчаният от Комисията фонд за възобновяване от ковид в размер на 750 милиарда евро.
" Утре цената на безучастие в тази рецесия ще бъде надалеч по-скъпа за нас. Важното е тук да сложим дружно основите на нашето бъдеще ", сподели тя пред европейските депутати. 
" Нека оставим настрани старите предубеждения! ", прикани тя.
Вижте още:
Фонд за възкръсване на европейската стопанска система от 500 милиарда евро желаят Меркел и Макрон
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР