Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага независим

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага независим
Коментари Харесай

Корупционният скандал в ЕП: Урсула фон дер Лайен иска етичен орган да следи евроинституциите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предлага самостоятелен етичен орган да следи всички евроинституции за самостоятелност и честност. Заради корупционния скандал в Европарламента и повдигнатите обвинявания против заместник-председателя на Екологичен потенциал Ева Кайли, Еврокомисията ревизира сега своя указател, в който се означават всички срещи на еврокомисарите. В Страсбург довечера се открива последната за годината сесия на Европейския парламент. Някои от политическите групи упорстват корупционният скандал да бъде разискван в пленарна зала.

Урсула фон дер Лайен желае бистрота и ясни правила за всички евроинституции. Според нея обвиняванията против зам.-председателя на Европарламента са извънредно тревожни и съществени и накърняват доверието на хората към европейските институции.

" Аз предложих основаването на самостоятелен етичен орган, които да покрива всички европейски институции и да дава отговор на високи стандарти. Аз изготвих писмо освен до Съвета и Парламента, само че също по този начин и до Съда на Европейски Съюз, Европейската централна банка, Европейската счете палата. Говоря за всички европейски институции ", съобщи Фон дер Лайен.

Еврокомисията е изпратила писмо до другите институции още през март. Събитията в Европарламента би трябвало да ускорят основаването на подобен орган, счита фон дер Лайен.

Германският външен министър Аналена Бербок разяснява, че става въпрос за доверието в Европа. Дипломат намер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел назова абсурда " доста, доста обезпокоителен ".

" Свидетели сме на събития, които за мен са притеснителни като някогашен ръководител на Европейския парламент. Никой от Европейската работа за външна активност не е бил издирван във връзка със случая. Това не ни визира. Има полицейски и правосъдни дейности. Трябва да следваме процедурите. Със сигурност сме доста обезпокоени от тази вест ", сподели Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност.

Белгийската прокуратура повдига през вчерашния ден обвиняване против Ева Кайли и още трима души и ги остави в ареста. Обвиненията са за корупция, присъединяване в незаконна група и пране на пари. Полицията извърши обиски в Брюксел и Лиеж, иззе 600 000 евро, компютри, мобилни телефони и други доказателства. Властите проверяват от месеци корупционна мрежа, която е прокарвала в Екологичен потенциал забавните на Катар, свързани със международното по футбол и визовата либерализация за страната. В подмяна Кайли и останалите обвинени са приемали големи суми пари и скъпи дарове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР