Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Пореден ден,

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Пореден ден,
Коментари Харесай

Вечерни новини: Първа жертва на Covid-19 в България, ЕС одобри пакет от 25 млрд. евро за противодействие на болестта

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Пореден ден, в който коронавирусът диктува събитията в страната и по света. Болестта взе първа жертва в България и беше открит нов седми инфектиран.

Междувременно страната вкара по-гъвкави ограничения против разпространяването на вируса, като вкара правила за всеобщите събирания по заведения, спортни и културни прояви, както и ограничения за стерилизация в учебни заведения и детски градини. А общественото министерство предложи работа от у дома и онлайн срещи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Извън тематиката за вируса, гърмеж в склад на оръжейния цех " Арсенал " в Мъглиж изпрати шест чиновници в болница. Те са без заплаха за живота.

КОРОНАВИРУСЪТ Пожарна охрана СВЕТА И В БЪЛГАРИЯ

Covid-19 взе първа жертва в България - 66-годишната жена, която през вчерашния ден беше настанена в " Пирогов " с позитивна проба. Нейното положение се е влошило внезапно, тя е имала предходна сърдечна интервенция и сърдечна непълнота, оповестиха от спешния щаб.

Бе разгласен и седми инфектиран. Това е 62-годишна лекарка, която в последните 10 дни е била на два конгреса в Англия и Испания и не е контактувала с пациенти.

Снощи водачите на страните от Европейски Съюз утвърдиха пакет от 25 млрд евро за противопоставяне на разпространяването на ковид. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че целевото финансиране е 7.5 милиарда евро, а останалите средства ще бъдат налични по еврофондове.

Съветът по сигурността към Министерски съвет разхлаби ограниченията за визити на културни и спортни събития на закрито. Те се лимитират до 250 души, наложително се съблюдава отдалеченост от 1 метър посред тях, а в спектакъл или киносалон - през едно седящо място. Правилата важат и за заведенията. Училища и детски градини ще се затварят единствено при доказани заболели. 6 медицински сестри от белодробната болница в София обявиха пред медиите, че ще изоставен поради неналичието на задоволително защитни дрехи. Грипната почивка за учениците в София се удължава до 15 март . Според МОН тя ще продължи до края на седмицата и в областите Пловдив, Велико Търново, Враца, Ловеч и Стара Загора, както и община Силистра. Вирусът продължава да се популяризира доста динамично в Европа и в Съединени американски щати, където към този момент има над 1000 случая. Италия влезе във втория си ден на цялостна карантина. Вчера страната регистрира по-малко нови случаи (около 1000 при над 1700 ден по-рано), само че пък най-високият брой жертви до момента - 168. Германският канцлер Ангела Меркел предизвести, че теоретично е допустимо болестта да доближи до 60-70% от популацията. В страната има над 1600 случая, които се усилват с сред 100 и 300 дневно. Три са жертвите. Подобна е и картината във Франция, само че жертвите там са повече - към този момент 33, а в Испания броят на новите инфектираните от неделя насам набъбна няколко пъти. Стотици инфектирани има в Белгия, Холандия, Дания, Швейцария и други Британският здравен министър Надин Дорис е болна от ковид. Тя е била в контакт със стотици преди да излезе резултатът й в понеделник. Включително е имала среща и с премиера Борис Джонсън. ЕФЕКТЪТ НА ПАЗАРИТЕ

Колебливи придвижвания на тържищата

Европейските фондови пазари се пробват да се възстановят в сряда , откакто първите два дни от седмицата бяха на алено. Акциите се покачиха след изненадващото решение на Bank of England да намали лихвите поради икономическите вреди от ковид. Американските пазари отвориха на алено, макар че във вторник приключиха с растежи от близо 5%. Европейските тържища започнаха търговията с покачване след решението на Bank of England да намали лихвите. Индексите на пазарите в Лондон, Франкфурт и Париж се покачиха с близо 2%. С напредването на сесията обаче оптимизмът се изпари и към края на деня растежът беше заличен. Обещанието на Саудитска Арабия да усили производството на нефт още веднъж смъкна цените , откакто във вторник те се покачиха с над 10%. Брентът отстъпва с 2.36%, а американският лек нефт - с 2.53% Инвеститорите чакат съответни дейности от държавните управления за поддръжка на стопанската система поради разпространяването на ковид. Италия разгласи, че възнамерява да насочи 25 милиарда евро за ограничения за подкрепяне на битката с икономическите резултати от епидемията. Американските пазари отвориха на алено , откакто във вторник приключиха търговията с растеж от съвсем 5%. В началото на сесията водещите показатели се намаляват с от 3 до 4.4% , тъй като към момента липсва конкретика за плануваните стопански ограничения от Белия дом. ОЩЕ НОВИНИ
Най-важното от деня в три фрази

Здравната комисия в Народното събрание утвърди единственият претендент за началник на Здравната каса

С 14 гласа " за " и седем " въздържал се " парламентарната комисия по опазване на здравето реши да предложи на Народното събрание да утвърди единствената кандидатура за шеф на здравната каса - проф. доктор Петко Салчев . Гласуването в пленарна зала ще бъде в четвъртък. По време на чуването проф. Салчев разгласи, че ще търси метод за понижаване на доплащането за здравни услуги, ще работи в съдействия със здравното министерство, лекарствената организация и съвета по цени на медикаментите, както и че ще опита касата да заплаща повече медикаменти за пациентите. Салчев ще ръководи бюджета на касата, който е 4.774 милиарда лева през тази година

Джо Байдън е съвсем сигурният претендент на демократите за изборите в Съединени американски щати

Бившият вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди позицията си на водещ претендент на Демократическата партия за президентските избори в Съединени американски щати през ноември. Той води пред Бърни Сандърс в извършените първоначални избори в шест щата на 10 март, наименуван " дребен супер вторник ". Според предварителните резултати Байдън ще завоюва повече делегати в Мичиган, Мисисипи, Мисури и Айдахо. В Северна Дакота води Сандърс, а във Вашингтон резултатите са доста близки. За да си обезпечи номинацията на демократите, един претендент има потребност от 1991 делегати на партийния конгрес, на който ще бъде решено кой ще бъде претендентът за президент на партията. Преди гласуването във вторник Байдън имаше 648 делегати, а Сандърс - 663 .

Холивудският продуцент Харви Уайнстийн беше наказан на 23 години затвор

23 години в затвор в Ню Йорк чакат холивудския продуцент Харви Уайнстийн, който беше наказан през днешния ден за полови закононарушения . От неговия проблем в Съединени американски щати набра скорост така наречен #МеТоо придвижване, откакто няколко дами упрекнаха обществено Уайнстийн в полово принуждение. Организации, защитаващи правата на дамите, одобриха присъдата като старт на нова епоха в овластяването на дамите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Инвеститорите чакат решенията на ЕЦБ
Инвеститорите са насочили вниманието си към з aceдaниeтo нa Европейската центрaлнa банка в четвъртък. Италианският пpeмиep Джyзeпe Конте пpизoвa банката дa поддържа стопанската система , зaяви източник в управлението нa EC. Пространството пред ЕЦБ е по-ограничено поради рекордно ниските лихви, само че икономистите чакат обезпечаване на повече ликвидност .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР