Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес
Коментари Харесай

ЕК очаква Турция и Гърция да успокоят обстановката по общата граница

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази през днешния ден упованието Атина и Анкара да създадат нужното за усмиряване на ситуацията по гръцко-турската граница. По нейните думи плануваната за довечера среща с турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел е началото на по-широк разговор с турската страна.

Отчитаме, че Турция поставя огромни старания за мигрантите, само че е ясно, че това, което стана предишния уикенд, не може да се повтаря, съобщи Фон дер Лайен във връзка решението на Анкара да освободи пътя пред тези, които желаят да доближат Европейски Съюз. Последните събития по гръцко-турската граница демонстрират, че турската страна може без да пита да отвори вратите, добави тя на конференция за първите 100 дни, откогато оглави комисията.

Фон дер Лайен настоя, че Гърция също следва да извършва отговорностите си по защита на европейската граница и за даване на опция за подаване на молби за леговище. Тя добави, че в планувания за тази вечер диалог с Ердоган, чийто хазаин ще бъде ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, ще бъде разисквана и ситуацията в Сирия.

Преди 100 дни водещите тематики бяха напълно разнообразни, напомни през днешния ден Фон дер Лайен. Тя означи, че в края на предходната година са били водещи въпросите за това дали евродепутатите ще съберат нужното болшинство, с цел да назначат новата комисия, дали Англия ще изпрати собствен еврокомисар. Споразумението с Турция за миграцията тогава не беше под въпрос, уточни тя. Фон дер Лайен съобщи, че последните събития на турско-гръцката граница са провокирани по политически аргументи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР