Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Путин принуди ЕС да ускори своя енергиен преход

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският министър на стопанската система Бруно Льо Мейр, говорейки на събитие във връзка 50-ата годишнина на Международната организация по енергетика (МАЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и раз във вторник, обявиха, че Владимир Путин, с войната в Украйна, е принудил Европейски Съюз да форсира своя енергиен преход, съобщи Euractiv и Фокус.

 

" Миналата година през 2023 година за първи път произведохме повече електрическа енергия от вятър и слънце, в сравнение с от газ “, съобщи ръководителят на Европейската комисия по време на речта си на 50-годишнината на МАЕ в Париж.

 

Фон дер Лайен напомни напъните, положени от Европейски Съюз и европейците през последните години за справяне с поредните рецесии от COVID-19 и войната в Украйна. Преди всичко тя приказва за резултатите от войната в Украйна върху енергийния проект на Европейски Съюз.

 

" Една от всеки пет единици сила, употребявана в Европейския съюз, идва от съветски изкопаеми горива. Днес е една на 20 ", съобщи тя. " Получаваме повече сила като цяло от възобновими източници в Европейския съюз, в сравнение с от Русия “, добави тя.

 

В резултат на това " опитът на Путин да изнудва нашия съюз се провали изцяло “, съобщи тя, имайки поради фрапантното понижаване на съветските газови потоци към Европейски Съюз след експлоадирането на войната.

 

" Напротив, той в действителност прокара зеления преход “, акцентира Фон дер Лайен.

 

Сега е време Европейски Съюз да работи " по-тясно с бъдещите членове на нашия съюз като Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия “, означи още ръководителят на Европейска комисия. Тя също има намерение да построи нови партньорства със средиземноморски страни като Тунис и Мавритания.

 

С други думи, Европейски Съюз би трябвало да разнообрази доставчиците. МАЕ упорства за това, изключително при сериозните първични материали, съобщи изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР