Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде зелена

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде зелена
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен даде зелена светлина на Плана за възстановяване на България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде зелена светлина за българския План за възобновяване и резистентност.

Урсула фон дер Лайен благодари за топлото посрещане в България и съобщи, че следва визитата й в Софийския университет. Фон дер Лайен дефинира българския проект като „ доста добър” и като един от най-зелените, които Комисията е получила

" Българският проект е извънреден. Почти 60% в него поддържат зеления преход. За нас е значимо България да е дружно с Европейски Съюз в тази посока. Планът дава отговор на доста условия, които са много високи. " - съобщи ръководителят на Европейска комисия.

Председателят на Европейска комисия предложи съветските газови доставки да се заплащат в евро или долари, както е по договорите с Газпром. Предстои разбор на указа на съветския президент Владимир Путин и към момента няма обща позиция на Европейски Съюз, само че договорите би трябвало да се съблюдават и доставките да се заплащат както е заложено по тях, посочи Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейска комисия уточни, че България се насочва към две от главните и значими тематики от Механизма за съдействие и инспекция - промяната на Антикорупционната комисия и отчетността на основния прокурор.

„ Това са две значими стъпки, които са наложителни като част от Механизма. Така ще постигнете задачите си”, безапелационна бе Фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков регистрира, че Планът съставлява 10% от българската стопанска система.

" Планът ни дава стъпки напред да сме самостоятелни от Русия, инвестирайки толкоз доста в различни източници на сила и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата сила. Ако обърнем минералните извори в електрическа енергия, тя ще е чиста и самостоятелна. Така че Планът и гръцката връзка ще ни разрешат самостоятелност и опция да направляваме стопанската система и ориста си. " - сподели Петков

Премиерът уточни, че финансирането по Плана се равнява на към 10% от българската стопанска система и блакодари на ръководителят на Европейска комисия за наличието ѝ през днешния ден в София.

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще обезпечи модернизацията на България. Той дава опция да си подсигуряваме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да реформираме върховенството на закона за засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който краткотрайно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да стартира да работи, да модернизираме железниците, да влагаме в образованието, в проучванията и модернизациите. " - сподели Петков.

Председателят на Европейска комисия благодари на българското държавно управление за помощта, която оказва на украинските жители, търсещи избавление от войната у нас.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР