Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред лидерите на

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред лидерите на
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер призова за обединение в Босна

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи пред водачите на Босна и Херцеговина, че би трябвало да превъзмогнат разликите си и да работят в тясно съдействие, в случай че желаят страната им един ден да се причисли към Европейския съюз, оповестява " Ройтерс ".

Юнкер, който е на обиколка в страните от Западните Балкани, бе сюрпризиран с запълнен въпросник за готовността на Босна да се причисли към Европейски Съюз. Документът му бе възложен от босненските управляващи, които се надяват, че това ще помогне на страната да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз на по-късен стадий през годината.

„ Не мога да ви обещая дата, когато страната ви ще кандидат-член. Същността е по-важна от датата. “, сподели Юнкер по време на срещата с политическите водачи на страната.

„ Нужни са общи старания, с цел да може една страна да стане член на съюза. Когато има разлики, те водят до парализа, до закъснение “, добави той.

Юнкер прикани Босна да ускори битката с проведената престъпност и корупцията и да позволи всички териториални спорове.

„ Не може да внесем неустойчивост. Демокрацията не съществува без компромис “

След кървавото раздробяване на Югославия през 90-те години на предишния век, Босна бе разграничена на два самостоятелни района - Федерация Босна и Херцеговина, която включва бошняци и босненските хървати, и Република Сръбска. Двата района са свързани посредством едва централно държавно управление, ръководено от тричленно мултиетническо председателство.

Босна кандидатства за участие в Европейски Съюз преди 18 месеца, само че след постигнатият прогрес първоначално, политическите дразги сред водачите на православните сърби, католическите хървати и мюсюлманските бошняци прекратиха процеса на промяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР