Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не притиска

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не притиска
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: Не притискаме Сърбия да избира между Русия и ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че не притиска Сърбия да избира сред Русия и Европейския съюз, предава ТАСС, като цитира думите на Юнкер, изказани в изявление пред Euronews.

„ Не съм желал от сърбите да вършат избор, тъй като те би трябвало да имат естествени връзки с Русия и колкото е допустимо по-добри връзки с Европа ", съобщи ръководителят на Европейска комисия.

На 16 февруари в изявление за същата медия, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи, че постановката с притискането на Сърбия да направи избор сред развиването на връзки или с Русия, или със Запада е повтаряне на обстановката, довела до украинската рецесия. Според думите на Юнкер, не е допустимо Сърбия и Украйна да бъдат сравнявани, а процесът на европейска интеграция не е ориентиран срещу никого.

„ Всички сътрудници в района организират синхронизирана външна политика, само че сърбите имат своя позиция, заради което не се причисляват към санкционния развой ", означи ръководителят на Европейска комисия.

Същевременно, както съобщи той, „ с приближаването към присъединение в Европейски Съюз ", сърбите „ ще би трябвало също да трансформират външната си политика, тъй че да подхожда на тази на останалите страни ". Но, както добави Юнкер, „ това не е въпрос на краткосрочна вероятност ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР