Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Борис Джонсън

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Борис Джонсън ...

Юнкер: Не искам европейска супердържава.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Борис Джонсън говори пълни глупости и че е „твърдо против“ създаването на европейска държава, предаде британският „Индипендънт“.

„Някои хора в британската политическа система са против истината. Те претендират, че съм глупав и упорит федералист, че подкрепям европейска супердържава“, каза Юнкер по време на пресконференция в Брюксел и в отговор на коментар на Джонсън.

„Аз съм твърдо против създаването на европейска супердържава. Ние не сме САЩ, ние сме Европейският съюз. Съюзът не може да се гради срещу интересите на европейските нации, така че това е пълен абсурд“, добави той.

Коментарът на Юнкер е в отговор на изказванията на Борис Джонсън, който обвини европейските лидери в опит за създаване на супердържава, подобна на желаната от Хитлер и Наполеон, но „по различен начин“.

Други политици от ЕС също се противопоставиха на Джонсън, който каза още, че Брекзит се основава на идеите на „либералния идеализъм“.

„Поставянето на бариери пред движението на търговията и хората и предположението, че принадлежността на гражданите може да бъде само национална, не е либерлно - то е точно обратното“, каза главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат.

В речта си Юнкер засегна и темата за бъдещето на Европа, като представи визията си за двукамерен избирателен орган и президент, избиран пряко от европейските граждани.

Юнкер заяви, че предложенията за съставяне на транснационални списъци за изборите за Европейски парламент и сливане на поста на председателя на Европейския съвет с този на Европейската комисия, едва ли ще бъдат изпълнени по време на неговия мандат поради липсата на подкрепа от страна на държавите членки.

Източник: manager.bg