Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с други държави

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с други държави
Коментари Харесай

Само помощи не стигат

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, дружно с други страни — членки на Европейски Съюз, и други европейски донори, сложи началото на Извънредния поверителен фонд на Европейски Съюз за непоклатимост и превъзмогване на първопричините за противозаконната миграция и разселването на хора в Африка

Още по тематиката
Форумът в Давос: Код алено за планетата

Глобалното стопляне и рискът от естествени бедствия ще преобладават пред тематики като терористични закани и миграция на Световния стопански конгрес
21 яну 2018
Мигранти, банани и още нещо

Гана се пробва да стане самостоятелна от помощите за развиване на Европейски Съюз. Европа може единствено да завоюва от триумфа ѝ
11 яну 2018
Гералд Кнаус: България може да насочи диалога в Европейски Съюз за миграцията в вярната посока

Председателят на Европейската самодейност за непоклатимост пред " Капитал "
4 яну 2018
Закъде сме без имигранти

Единственият източник на растеж на европейското население в последните десетилетия е имиграцията, сочи отчетът на авторитетната организация Bruegel
29 дек 2017 Ние ще им даваме пари и те ще си останат там. Това е една от линиите на мислене в Европа зад политиките за справяне с миграцията. Само че потреблението на задгранични помощи за увещание на хората да останат в личните си страни в действителност не работи, демонстрира проучване. Нещо повече, тази тактика в действителност предизвиква миграцията, обобщава The Guardian.

Обратен резултат

Нов отчет на икономисти от Центъра за световно развиване демонстрира, че вместо да понижават миграцията от най-бедните страни към развития свят стратегиите за задгранична помощ могат в действителност да я ускорят. Така цялата им логичност в действителност е сбъркана, тъй като връзката сред миграцията и икономическото развиване е много по-комплексна.

Документът, озаглавен " Може ли помощта за развиване да попречи на миграцията? ", акцентира, че " икономическото развиване в страните с ниски приходи нормално покачва миграцията ". По-голямата претовареност на младежите може да предотврати миграцията в кратковременен проект, само че резултатът е краткотраен и нищожен в дълготраен проект.

Изследването твърди, че " устойчивото изцяло развиване образува приходите, образованието, стремежите и демографската конструкция " по способи, които в действителност предизвикват емиграцията. И за разлика от краткосрочния резултат, реализиран от намаляването на младежката безработица в най-бедните страни, дълготрайното влияние, което предизвиква миграцията, може да продължи за генерации напред.

Документът приканва за изцяло преосмисляне на тактиките, основаващи се на възпирането на миграцията и упорства за нови политики, които оформят реализирането на миграцията. Извънредният поверителен фонд на Европейски Съюз за премахване на първопричините за противозаконната миграция в Африка в размер на 1.9 милиарда евро.
Предизвикателство пред Европейски Съюз

Изследването е непосредствено предизвикателство пред метода, признат от Европейски Съюз в опитите да се насочат помощите към " първопричините " на миграцията.

Извънредният поверителен фонд на Европейски Съюз за Африка разпознава няколко основни области на политиките: основаване на претовареност, даване на съществени услуги на локално равнище, ръководство на миграцията, попречване на спорове и ръководство на границите.

Този фонд от 1.9 милиарда евро, който финансира 117 плана в 26 африкански страни и бе основан от водачите на Европейски Съюз през 2015 година, с цел да ограничи потока от хора, които минават по рисковия средиземноморски път към Италия, беше подложен на критика в отчет на Oxfam за липса на бистрота.

Генерален проблем

Въпреки политическата изразителност за ориентиране на помощите към попречване на миграцията, създателите на отчета настояват, че " секторите, свързани с миграцията " не наподобява да получават повече средства в страните с огромен поток от мигранти.

Изследванията също по този начин повдигат въпроси за триумфа на стратегиите и не на последно място за напъните за увеличение на заетостта измежду младежите, като настояват: " Програмите за основаване на работни места постоянно са по-малко ефикасни от предстоящото и няма индикации, че финансовите помощи могат да подобрят тези резултати. " И прибавят: " Въпреки че понякога интензивното образование на фрагменти понижава младежката безработица, има малко доказателства, че такива стратегии могат да усилят въздействието си в дълготраен проект ".

Изводът е, че " по-голямата икономическа опция вкъщи може да понижи тласъците за вложение в работа в чужбина, само че също по този начин може да направи такава инвестиция по-осъществима. " Защото проучването демонстрира, че имиграцията от страни със междинни приходи е " нормално доста по-висока от тази в бедните страни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР