Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща по

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща по
Коментари Харесай

Брюксел свиква спешна среща на върха заради миграцията

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер привиква незабавна среща по въпроса с миграцията, на която предложения в Брюксел Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Държавите ще разискват даването на леговище и други аспекти на миграцията.

Спешната среща е планувана за 24 юни , като полемиката ще бъде четири дни преди срещата на върха, а имиграцията ще е съществена тематика.

Ако бяхме по-обединени и по-отговорни, и бяхме намерили метод да реализираме консенсус по този в действителност доста сензитивен въпрос още преди две години, нямаше да забележим всички последствия и растящото напрежение в редица европейски страни и някои от резултатите на европейските избори. Темата за миграцията се трансформира в централна във вътрешната политика на всяка от страните, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева пред български публицисти в Брюксел през днешния ден.

Захариева взе участие в 35-ото съвещание на Съвместната парламентарна асамблея на Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) и Европейския съюз. Срещата се организира в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.

Захариева бе изслушана от депутатите като ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Оценяваме, че поради ескалиращото напрежение с мигрантската рецесия, чухме доста ясно от премиера на Франция, че поддържа предлагането на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за решаването на многогодишния спор и за намиране на обща, нова политика за убежището, уточни тя.

Думите й идват в резултат на изразената през днешния ден поддръжка от страна френският министър председател Едуар Филип във връзка предлагането на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за промени в разпоредбите за миграцията и даването на леговище. Той разяснява този въпрос на взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Захариева означи още напъните на българското председателство да предложи градивен метод, който да докара до това, че да не се постанова години наред да се търси отговор на въпроса дали има рецесия с миграцията. Ако още 2012 година имахме изменението на регламента от Дъблин, щеше да бъде ясно, че има и наближава рецесия, и още 2013 година щяхме да реализираме съглашението, което беше подписано през 2016 година сред Европейски Съюз и Турция , съобщи вицепремиерът.

Вицепремиерът изрази вярата на срещата, свикана от ръководителя на Европейската комисия в неделя, да се откри метод въпросът да стигне до решение до края на българското председателство.

Шведският министър председател Стефан Льовен не изключи опцията страната му да поддържа на идната среща на върха концепцията за основаване отвън територията на съюза на лагери за поели към Европа бежанци.

"Всичко напълно зависи от това по какъв начин и в каква форма ще се провеждат " сходни лагери. Приемът в тях "трябва да се основава на човешкото достолепие ", сподели шведският министър председател в изявление за националната осведомителна организация ТТ.

Според Льовен приемът на бежанците би трябвало да бъде проведен в съдействие с Организация на обединените нации.

Любляна: 50 000 мигранти заплашват Балканите

Австрия предизвестява за нов мигрантски "маршрут на джамиите "

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР