Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е решил

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е решил
Коментари Харесай

Не се предвиждат отговорности за еврокомисарите от Румъния и Естония до края на октомври

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е решил да не дава никакви ясни отговорности на препоръчаните от Естония и Румъния заместници на отдръпналите се техни еврокомисари.

Юнкер предлага на Европейския парламент да поддържа назначението на новите краткотрайни еврокомисари, откакто през вчерашния ден е открил, че отговорят на изискванията за заемането на длъжността.

В известие на Европейска комисия се отбелязва, че Европейският съвет не е постигнал единогласие по предлагането на Юнкер отдръпналите се еврокомисари да не бъдат замествани в оставащото време до ноември. Допълва се, че в случай че Екологичен потенциал поддържа назначението на заместниците, те подлежат на одобряване и от Съвета на Европейски Съюз.

Юнкер прибавя, че е изпратил през днешния ден съответното писмо до ръководителя на Екологичен потенциал Давид Сасоли. По-рано през днешния ден пресслужбата на Екологичен потенциал разясни, че откакто писмото бъде получено, ще насрочи за идната седмица чуване на двамата препоръчани за нови комисари от ръководителите на парламентарните комисии. След три съвещания ръководителите на комисии ще оповестят оценката си на ръководителите на политическите групи. В четвъртък се планува евродепутатите да гласоподават назначенията.

Ако процедурата премине сполучливо, Румъния ще бъде представлявана в Европейска комисия от Йоан Пашку, а Естония - от Кадри Симсон до 31 октомври. Двамата ще заемат местата на Корина Крецу, която отговаряше за районната политика, и Андрус Ансип, който бе зам.-председател на Европейска комисия и комисар за цифровия обединен пазар. Крецу и Ансип подадоха оставки след изборите през май, с цел да станат евродепутати.

Европейска комисия отбелязва, че Пашку и Симсон ще вземат участие равнопоставено в активността на комисията. Те ще могат да вземат участие в " планови тимове ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР