Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе днес последното слово

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе днес последното слово
Коментари Харесай

Юнкер: Да полагаме повече усилия за сближаване с Източна Европа, този регион заслужава повече

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе през днешния ден последното слово си за положението на Европейски Съюз пред евродепутатите в Страсбург, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той очерта посоките за работата на Европейска комисия до края на мандата и до изборите за Екологичен потенциал през май следващата година. В словото си Юнкер приказва за мястото на Европейски Съюз в света, за опазването на границите, за заканите от тероризма, за комерсиалното съревнование, за бъдещите връзки с Африка, за миграцията.

Председателят на Европейска комисия предложи до 2020 година Европейски Съюз да разполага с 10 000 чиновници за опазването на външните граници. Той прикани за разкриването на пътища за законна миграция, като по този метод да бъдат привлечени квалифицирани чужденци. Юнкер прикани връзките с Африка да станат партньорски и заяви, че Европейска комисия ще предложи проект за разкриването на 10 милиона работни места за африканци в техните страни в идващите пет години.

В оставащите няколко месеца от мандата Европейска комисия ще предложи метод за укрепването на еврото на интернационалната сцена. Юнкер означи, че към този момент еврото е втората валута в света, и прикани тази позиция да се усъвършенства. По неговите думи е недопустимо Европейски Съюз да заплаща за вноса на сила в долари, откакто едвам два % от внасяните енергоизточници идват от Съединени американски щати.

По мотив напускането на Англия Юнкер съобщи, че след март следващата година английската страна няма да бъде просто външна за Европейски Съюз, а ще се трансформира в доста непосредствен комшия и сътрудник. Той означи, че все пак ще бъде невероятно Англия да остане част от единния пазар на Европейски Съюз.

Бих желал отсега нататък да поставяме спомагателни старания за сбилажаване с Източна Европа, този район заслужава повече, разяснява Юнкер. Разширяването на Европейски Съюз е триумф, довел до помиряване. Трябва да определим ясно отношението си към приемането на страните от Западните Балкани, другояче други ще се намесят в непосредственото ни съседство, прикани той.

Европейската комисия предлага нови правила за унищожаване на терористично наличие от интернет.

По мотив на своята тирада за положението на Съюза ръководителят Жан-Клод Юнкер съобщи: " Европейците с съображение чакат Съюзът да обезпечи тяхната сигурност. Ето за какво Комисията предлага през днешния ден нови правила за премахването на терористично наличие от интернет в границите на един час - сериозният интервал, през който се нанасят най-големите вреди. "

В своята тирада за положението на Съюза през 2018 година ръководителят Жан-Клод Юнкер разгласи новите правила за премахването на терористично наличие от интернет в границите на един час. Новите правила се показват една седмица преди неофициалната среща в Залцбург, на която се чака водачите на Европейски Съюз да обсъдят сигурността. Всички интернет платформи, които желаят да оферират услугите си в Европейския съюз, ще би трябвало да се преценяват с ясни правила за попречване на злоупотреби с техните услуги за разпространяване на терористично наличие. Освен това ще бъдат въведени надеждни защитни механизми за протекция на свободата на словото в интернет, с които ще се подсигурява, че се отстранява само терористично наличие.

" Терористичната агитация няма място в нашите общества нито в мрежата, нито отвън нея. Вече постигнахме значим прогрес в премахването на терористично наличие онлайн посредством доброволното съдействие в границите на интернет форума на Европейски Съюз. Трябва обаче да сме още по-бързи и ефикасни, с цел да запазим преднината си на всички места в Европейски Съюз. Много от неотдавнашните набези в Европейски Съюз демонстрираха по какъв начин терористите злоупотребяват с интернет, с цел да популяризират своите послания. Днес ние споделяме " Стига! " на тези злоупотреби с интернет. ", съобщи комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и поданството Димитрис Аврамопулос.

" На никого не би се разминало безнаказано раздаването на брошури, които подбуждат към тероризъм, по улиците на нашите градове. Това не би трябвало да бъде допустимо и по интернет. Макар че отбелязахме прогрес в премахването на терористично наличие онлайн посредством доброволни старания, този прогрес не е задоволителен. Трябва да възпрепятстваме самото му качване, а когато въпреки всичко такова наличие се появи, да подсигуряваме, че то се отстранява допустимо най-бързо - преди да е нанесло тежки вреди. ", акцентира комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност, Джулиан Кинг.

" Настоящият правилник дава отговор на паниките на жителите. Предлагаме специфични правила за терористичното наличие, което е изключително нездравословно за нашата сигурност и за доверието в цифровите технологии. Това, което е нелегално офлайн, е нелегално и онлайн. Европейски Съюз продължава да работи за построяването на по-безопасна, насочена към хората интернет среда, учредена на нашите полезности. ", съобщи комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел.

Терористично наличие продължава да се намира и да се популяризира онлайн, което съставлява забележителен риск за европейското общество. Само през януари 2018 година в мрежата са били публикувани близо 700 нови пропагандни материала на Даеш.

Комисията към този момент работи на доброволни начала с редица основни заинтригувани страни, в това число онлайн платформи, страни членки и Европол, в границите на интернет форума на Европейски Съюз за ограничение на съществуването на терористично наличие онлайн. През март 2018 година Комисията предложи редица дейности, които да бъдат подхванати от сдруженията и страните членки за в допълнение ускорение на тази работа. Макар че тези старания дадоха позитивни резултати, цялостният прогрес към момента не е задоволителен.

Новите правила, препоръчани от Комисията, ще оказват помощ да се подсигурява бързото унищожаване на терористично наличие онлайн. Основните детайли на новите правила са:

- едночасовото предписание: терористичното наличие е най-вредно в първите часове след появяването си онлайн заради бързината, с която се популяризира. Ето за какво Комисията предлага правно обвързващ едночасов период за унищожаване на наличието, откакто националните способени органи издадат заповед за премахване;

- ясно определение за терористичното наличие като материал, който подбужда към или пропагандира осъществяването на терористични закононарушения, разпространява дейностите на терористична група или дава указания по отношение на техниките за осъществяване на терористични престъпления;

- въвеждане на обвързване за всички платформи да подсигуряват, че не се правят злоупотреби с тях за разпространяване на терористично наличие онлайн. В взаимозависимост от риска от разпространяване на терористично наличие посредством техните платформи от доставчиците на услуги ще се изисква да подхващат самодейни ограничения - като потреблението на нови принадлежности - за по-добра отбрана на своите платформи и техните ползватели от терористични злоупотреби;

- засилено съдействие: с предлагането се открива рамка за засилено съдействие сред доставчиците на хостинг услуги, страните членки и Европол. От доставчиците на услуги и страните членки ще се изисква да дефинират звена за контакт, които да са разполагаем непрекъснато, с цел да улесняват следенето на заповедите за унищожаване и сигналите за нелегално наличие в интернет.

- надеждни защитни механизми: доставчиците на наличие ще могат да разчитат на ефикасни механизми за подаване на тъжби, които всички снабдители на услуги ще би трябвало да вкарат. Когато обещано наличие е било отстранено безпричинно, доставчикът на услугата ще би трябвало да го възвърне допустимо най-бързо. Освен това националните органи ще дават ефикасни средства за правна отбрана, като платформите и доставчиците на наличие ще имат правото да оспорват заповедите за унищожаване. За платформите, които употребяват автоматизирани принадлежности за разкриване на терористично наличие, следва да има контрол и инспекция от човек, с цел да се предотвратяват премахванията по погрешка;

- повишение на прозрачността и отчетността: прозрачността и надзорът ще бъдат обезпечени с годишни отчети за прозрачността, които доставчиците на услуги и страните членки ще би трябвало да показват, с цел да покажат по какъв начин се оправят с терористичното наличие, както и с постоянно докладване за самодейните мерки;

- строги и възпиращи финансови наказания: страните членки ще би трябвало да вкарат ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за неспазването на заповеди за унищожаване на терористично наличие онлайн. В случай на систематични пропуски в премахването на такова наличие в резултат на заповед за унищожаване, на доставчика на услуги може да бъде наложена финансова глоба в размер до 4 % от неговия общ оборот за последната финансова година;

В своето известие от септември 2017 година Европейската комисия се ангажира да следи напредъка в битката с противозаконното наличие онлайн и да реши дали са нужни спомагателни ограничения, с цел да се подсигурява бързото разкриване и унищожаване на нелегално наличие онлайн, в това число възможни законодателни ограничения за допълнение на съществуващата нормативна уредба.

В резултат на това през март 2018 година Комисията предложи набор от оперативни ограничения, които да бъдат подхванати от сдруженията и страните членки за в допълнение ускорение на работата. Препоръките са ориентирани към всички форми на нелегално наличие със специфичен акцент върху терористичната агитация.

За да се борят с други форми на нелегално наличие, като да вземем за пример противозаконните изявления онлайн, пораждащи ненавист, главните ИТ сдружения (Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube, Google+, Snapchat, Instagram и Dailymotion) подписаха Кодекса за държание. Дружествата поеха задължението да правят оценка и, в случай че е належащо, да отстраняват бързо противозаконното ксенофобско и расистко наличие (по-голямата част в границите на 24 часа), да оказват помощ на потребителите да алармират за противозаконни изявления, подбуждащи към ненавист, и да подобрят поддръжката си за гражданското общество и координацията с националните органи.

През юни 2018 година водачите на Европейски Съюз приветстваха в заключенията на Европейския съвет желанието на Комисията да показа законодателно предложение за възстановяване на откриването и премахването на наличие, което подбужда към ненавист и към осъществяване на терористични актове.

Във връзка с речта си за положението на Съюза, ръководителят Жан-Клод Юнкер съобщи: Не можем да продължаваме да се караме, до момента в който намерим решение, всякога, когато дойде нов транспортен съд. Временната взаимност не е задоволителна. Нуждаем се от трайна взаимност - през днешния ден и вечно.

В своята тирада за положението на Съюза през 2018 година ръководителят Жан-Клод Юнкер показа 3 нови и амбициозни оферти за гарантиране на цялостната взаимност на Европейски Съюз в региона на миграцията и за обезпечаване на по-добра отбрана на външните граници на Европа. Тези нови начинания се показват една седмица преди неофициалната среща в Залцбург и съставляват съответен принос към предстоящите разисквания сред водачите на Европейски Съюз по въпросите на миграцията. Те имат за цел да подкрепят постигането на повсеместен компромис по настоящата промяна на системата на Европейски Съюз за даване на леговище. Днешните оферти са още по-амбициозни във връзка с Европейската организация за гранична и брегова защита и Агенцията на Европейския съюз в региона на убежището - и двете ще бъдат подсилени, с цел да може страните от Европейски Съюз когато и да е да разчитат на цялостна оперативна поддръжка от страна на Съюза. Днес Комисията предлага също по този начин ограничения за възстановяване на успеваемостта на процедурите за връщане, като се актуализират съществуващите правила на Европейски Съюз за връщането, и показва идващите стъпки по отношение на законната миграция, която е значителен детайл на една уравновесена миграционна политика.

Новото оперативно звено с личен състав от 10 000 души на Европейската организация за гранична и брегова защита и подсилената Агенция на Европейски Съюз в региона на убежището ще обезпечат използването на солидарността на Европейски Съюз на място - където и когато е належащо. Ние предоставяме на страните членки нужните принадлежности за реализиране на съглашение по цялостната промяна на системата на Европейски Съюз за даване на леговище и за намиране на точния баланс сред взаимност и отговорност. Сега е извънредно време да осъществим този ангажимент, съобщи първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

Днес предлагаме повече Европа, където това е належащо, посредством оптимално увеличение на поддръжката на Европейски Съюз за ръководството на границите и миграцията, сподели комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и поданството Димитрис Аврамопулос.

Отсега нататък Европейската организация за гранична и брегова защита и бъдещата Агенция на Европейски Съюз в региона на убежището ще могат да обезпечават взаимност на място когато и да е, във всички обстановки, като зачитат изцяло компетенциите на страните от Съюза. Също по този начин вкарваме по- строги правила по отношение на връщането, с цел да се подсигурява съществуването на по-хармонизирана и ефикасна система за връщане в целия Европейски Съюз. И най-после, призоваваме страните членки да работят безапелационно и амбициозно за обезпечаване на законни благоприятни условия за миграция, както с филантропични, по този начин и с стопански цели.

Вече е реализиран голям прогрес по цялостната работа за реформиране на общата европейска система за леговище. Благодарение на интензивните старания през последните две години 5 от общо 7-те оферти, показани от Комисията през 2016 година, са съвсем финализирани. Представените през днешния ден спомагателни детайли имат за цел да оказват помощ за постигането на компромис по всички оферти, взети дружно. Комисията дава отговор на апела на водачите от съвещанието на Европейския съвет през юни 2018 година и приготвя почвата за бърз прогрес по всички промени в региона на убежището.

Напълно оборудвана европейска гранична и брегова защита

Въз основа на двугодишната работа Комисията предлага да се укрепи още повече Европейската организация за гранична и брегова защита и да и се възложат задания с уместно ниво на упоритост в сходство с общите провокации, пред които е изправена Европа във връзка с ръководството на миграцията и границите. Въпреки че мандатът на организацията се уголемява, това е в поддръжка на страните членки и не замества техните отговорности за ръководство на външните граници и връщане. Днешното предложение включва:

- Постоянен корпус от 10 000 оперативни чиновници до 2020 година: с цел да се обезпечат предвидими и подобаващи запаси, организацията ще може да разчита на свои чиновници и съоръжение, като кораби, самолети и транспортни средства.

- Изпълнителни пълномощия: под управлението и контрола на страната от Европейски Съюз, в която са ситуирани, членовете на непрекъснатия корпус на европейската гранична и брегова защита ще могат да извършват задания, изискващи изпълнителни пълномощия, като да вземем за пример инспекции за определяне на идентичност, разрешаване или отвод за влизане по външните граници и задържане на хора на границата. Така ще се обезпечи тяхната цялостна оперативна успеваемост.

- По-голяма поддръжка при връщането на мигранти: с изключение на да провежда и финансира взаимни интервенции по връщане, организацията към този момент ще може да подкрепя страните членки по отношение на процедурите за връщане, да вземем за пример като разпознава нелегално пребиваващи жители на страни отвън Европейски Съюз, набира документи за пътешестване и приготвя решения за връщане за националните органи, които ще продължат да дават отговор за вземането на самите решения за връщане.

- Засилено съдействие с страните отвън Европейски Съюз: при съществуване на авансово единодушие от съответната страна организацията ще може да стартира взаимни интервенции и да разполага чиновници отвън Европейски Съюз, оттатък прилежащите на Съюза страни.

- Повече финансови средства: общите разноски за препоръчаната рационализация на европейската гранична и брегова защита възлизат на 1,2 милиарда евро за интервала 2019 - 2020 година За идващия бюджетен интервал на Европейски Съюз, 2021 - 2027 година, е препоръчано да се провиснал 11,3 милиарда евро.

Укрепване на Агенцията на Европейски Съюз в региона на убежището

С днешното предложение бъдещата Агенция на Европейски Съюз в региона на убежището ще получи мандата, инструментите и финансовите средства, нужни за даване на бързи и цялостни услуги на страните членки на всички стадии от процедурата за леговище. Днешното предложение включва:

- Пълна оперативна поддръжка по отношение на процедурите за леговище: екипите на организацията за поддръжка в региона на убежището ще оферират цялостен набор от действия за поддръжка, в това число като правят всички дейности на административния стадий от процедурата за леговище.

- Съвместните екипи на Европейски Съюз за ръководство на миграцията ще подкрепят страните членки при нужда и искане от тяхна страна, в това число в горещите точки и в следените центрове. Екипите ще се състоят от специалисти от Европейската организация за гранична и брегова защита и Агенцията на Европейски Съюз в региона на убежището и ще се координират от Комисията. Под управлението на приемащата страна те ще могат да извършват всички нужни задания за приемане на идващи лица, за разграничение сред тези, които се нуждаят, и тези, които не се нуждаят от протекция, и за осъществяване на процедурите за леговище и връщане.

- Повече финансови средства: с цел да може организацията да извършва повишените си задания, Комисията предлага бюджет от 321 млн. евро за интервала 2019 - 2020 година и 1,25 милиарда евро за интервала 2021 - 2027 година

По-силна и по-ефективна европейска политика на връщане

Чрез целеви обзор на Директивата по отношение на връщането ще се способства за ускорение на процедурите за връщане, ще се предотвратяват по-добре укриването и противозаконните вторични придвижвания и ще се усили успеваемостта на връщанията при цялостно ценене на главните права.

- Нова процедура на границата: лицата, чиито молби за леговище са отхвърлени по време на процедури по границите, ще бъдат насочвани напряко към опростена процедура за връщане без период за непринудено овакантяване и с по-кратки периоди за обжалване. Така на границата и в следените центрове ще могат бързо да се одобряват и напълно да се ползват решения за връщане.

- Ясни процедури и правила за попречване на злоупотреби: с цел да се избегне закъснение, решенията за връщане ще би трябвало да се издават неотложно след или дружно с решение за преустановяване на законно престояване. В случай на отхвърлена молба за даване на леговище ще се ползват общи периоди от най-много 5 дни за обжалване на решението за връщане. Освен това ще бъде въведено обвързване за подпомагане за лицата, подлежащи на процедура за връщане, в това число по отношение на инспекцията на самоличността и приемането на документи за пътешестване.

- Ефективни доброволни връщания: за поощряване на доброволните връщания и възстановяване на финансовата и практическата поддръжка, страните от Европейски Съюз ще би трябвало да вкарат стратегии за непринудено връщане. В същото време страните членки ще могат да редуцират периода за непринудено връщане, да вземем за пример с цел да предотвратят укриване.

- Ясни правила за задържане: съществуването на общи критерии за установяване на риска от укриване, един от определящите фактори дали задържането е целесъобразно, ще помогне за по- дейно потребление на задържането по време на процедурите за връщане при цялостно ценене на главните права. С цел по-добро отразяване на времето, належащо за сполучливото осъществяване на връщания, и при изискване че изискванията за задържане са изпълнени, страните от Европейски Съюз следва да плануват първичен период на задържане от не по-малко от 3 месеца. Освен това страните членки към този момент ще могат да задържат и подлежащи на връщане лица, които съставляват опасност за публичния ред или националната сигурност.

Увеличаване на законните благоприятни условия за миграция в Европа

Развитието на проведени законни пътища за миграция на нуждаещите се от протекция лица и основаването на привлекателни канали за съобразена с потребностите трудова миграция е наложителен детайл на всяка уравновесена и всеобхватна миграционна политика. Комисията към този момент показа редица начинания и оферти за подсилване на безвредната и законна миграция, по които страните членки следва бързо да подхващат дейности.

- Нова синя карта на Европейски Съюз: Съветът би трябвало да утвърди новата скица за синя карта на Европейски Съюз, препоръчана от Комисията още през 2016 година за привличане на висококвалифицирана работна ръка в Съюза и възстановяване на конкурентоспособността на европейската стопанска система.

- Презаселване: страните от Европейски Съюз би трябвало да ускорят осъществяването на уговорката си за презаселване на 50 000 лица, които се нуждаят от интернационална протекция, до октомври 2019 година За да се обезпечи цялостна съгласуваност на напъните в дълготраен проект, би трябвало да бъде реализирано съглашение по предлагането на Комисията от 2016 година за рамка на Съюза за презаселване.

- Засилване на съдействието с страни отвън Европейски Съюз, в това число посредством пускане на пилотни планове за законна миграция дружно с основни африкански страни до края на 2018 година, което може да помогне за възстановяване на съдействието в региона на ръководството на миграцията като цяло.

Управлението на границите и миграцията са приоритет през цялото време на мандата на Комисията на Юнкер - от политическите насоки на ръководителя Юнкер от юли 2014 година до неговата последна тирада за положението на Съюза от 12 септември 2018 година

В рамките на европейската стратегия за миграцията от 2015 година е реализиран забележителен прогрес в снабдяването на Европейски Съюз с нужните принадлежности за по-добро ръководство на миграцията в средносрочен и дълготраен проект в региона на противозаконната миграция, границите, убежището и законната миграция.

Днес Комисията завършва своята работа по програмата за миграцията с три нови оферти за обезпечаване на напълно европейски метод към ръководството на миграцията в дух на взаимност и отговорност и въз основа на заключенията на Европейския съвет от юни.

Днес Европейската комисия предлага по-нататъшно усилване на надзора върху финансовите институции в Европейски Съюз за по-успешна битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Независимо от въведените от Европейски Съюз строги правила за битка с изпирането на пари, скорошни случаи на изпиране на пари в банки в Европейски Съюз дадоха мотив за паники и подсказаха, че тези правила не постоянно се наблюдават и ползват дейно на цялата територия на Европейски Съюз. Това освен съставлява опасност за честността и репутацията на европейския финансов бранш като цяло, само че може също по този начин да има последствия за финансовата непоклатимост на обособени банки. Поради това, като част от по-общите старания за довеждане докрай на построяването на банковия съюз и съюза на финансовите пазари, Европейската комисия през днешния ден предлага да бъде променен Регламентът за основаване на Европейски банков орган (ЕБО) за да се ускори ролята на Европейския банков орган в надзора върху финансовия бранш за битка с изпирането на пари. Това е част от общата тактика за подсилване на нормативната уредба на Европейски Съюз за пруденциален контрол върху финансовите институции и контрол върху финансовите институции за битка с изпирането на пари, която Комисията излага в свое известие. Тези ограничения ще допринесат за поощряване на честността на финансовата система на Европейски Съюз, за обезпечаване на финансова непоклатимост и за отбрана от финансови закононарушения.

" Европейският банков съюз би трябвало да бъде построен въз основа на най-високите стандарти за честност. Надзорът в битката с изпирането на пари в Европейски Съюз прекомерно постоянно се оказваше несполучлив. Днес даваме опция на Европейския банков орган да взема ограничения, с цел да подсигурява, че другите надзорни органи си сътрудничат и обменят между тях информация и че разпоредбите за битка с изпирането на пари се ползват дейно във всички страни от Европейски Съюз. На ЕБО ще бъде предоставено и правото да изисква следствие на хипотетични нарушавания на разпоредбите и ще бъде европейският център за връзка по въпросите на съдействието с интернационалните сътрудници в региона на битката с изпирането на пари във финансовия бранш. ", съобщи заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който дава отговор за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари.

" Правилата против изпирането на пари в Европейски Съюз са най-строгите в света. Неотдавнашни случаи в банковия бранш обаче демонстрираха че тези правила не всеки път се наблюдават и ползват при същите високи стандарти на цялата територия на Европейски Съюз. Здравината на нашата система като цяло зависи от нейното най-слабо звено. Днес, когато презграничното придвижване на пари се прави единствено с едно тракване на мишката, ние би трябвало да осигурим самодеен и бърз контрол. Предложените през днешния ден промени ще подсигуряват, че разпоредбите се ползват по идентичен метод на цялата територия на Европейски Съюз ", съобщи комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова.

Засилване на ролята на Европейския банков орган

Комисията предлага пълномощията за битка с изпирането на пари във връзка с финансовия бранш да бъдат съсредоточени в границите на Европейския банков орган и неговите компетенции да бъдат подсилени, за да се подсигурява осъществяването на ефикасен и пореден контрол от страна на всички съответни органи във връзка с риска от изпиране на пари, както и съдействието и обменът на информация сред съответните способени органи.

Измененият правилник:

- ще подсигурява че нарушаванията на разпоредбите за битка с изпирането на пари се проверяват поредно: ЕБО ще може да изисква от националните надзорни органи за битка с изпирането на пари да проверяват хипотетични тежки нарушавания и вероятно да подхващат целенасочени дейности, като да вземем за пример санкции;

- ще планува, че националните надзорни органи за битка с изпирането на пари се преценяват с разпоредбите на Европейски Съюз в тази област и си сътрудничат по подобаващ метод с органите за пруденциален контрол. Съществуващите пълномощия на ЕБО ще бъдат подсилени, тъй че в краен случай, когато националните органи не подхващат дейности, ЕБО да може да приема решения, чиито непосредствени получатели са обособени оператори от финансовия сектор;

- ще усъвършенства качеството на надзора посредством общи стандарти, периодически прегледи на националните надзорни органи и оценки на риска;

- ще направи допустимо събирането на информация по отношение на рисковете и трендовете по отношение на битката с изпирането на пари и ще насърчи обмена на такава информация сред националните надзорни органи (т.нар. центрове за данни);

- ще улесни съдействието с страни отвън Европейски Съюз по презгранични случаи;

- ще сътвори нов непрекъснат комитет, който сплотява националните надзорни органи за битка с изпирането на пари.

Пълноценно потребление на съществуващите принадлежности за контрол

Освен това Комисията показва тактика за възстановяване на обмена на информация и съдействието сред органите за пруденциален контрол и органите за битка с изпирането на пари. Тя приканва европейските надзорни органи, и по-специално ЕБО, да одобряват насоки, които подкрепят органите за пруденциален контрол да включват аспектите на битката с изпирането на пари в другите си принадлежности и да обезпечат доближаване на надзора.

Комисията също по този начин приканва Европейската централна банка най-късно до 10 януари 2019 година да подписа с надзорните органи за битка с изпирането на пари многостранен меморандум за съгласие по обмена на информация, както се изисква и от Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари.

Следващи стъпки

Внесеното през днешния ден предложение за подсилване на ролята на Европейския банков орган ще бъде подложено на разискване в Европейския парламент и в Съвета. Тези целенасочени промени ще бъдат включени в настоящите разисквания на предлагането на Комисията за обзор на регламентите по отношение на европейските надзорни органи (ЕНО), признато от Комисията през септември 2017 година за подсилване на потенциала на ЕНО за гарантиране на координиран и ефикасен финансов контрол. Комисията приканва Европейския парламент и Съвета допустимо най-бързо да реализират съглашение по тези оферти.

Борбата против изпирането на пари и финансирането на тероризма е приоритет на Комисията " Юнкер " и е неразделна част от програмата за понижаване на рисковете в границите на банковия съюз и съюза на финансовите пазари. Приемането на Четвъртата (в мощ от юни 2017 г.) и Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари (в мощ от 9 юли 2018 година, идно транспониране до януари 2020 г.) доста укрепи нормативната уредба на Европейски Съюз. С тези наставления в нея бяха включени правила за съдействие сред надзорните органи за битка с изпирането на пари и органите за пруденциален контрол. Комисията следи от близко за вярното осъществяване на Четвъртата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари, в това число посредством разкриване на процедури при нарушаване, когато това е належащо.

Въпреки това подсилване на законодателната уредба, някои неотдавнашни случаи на изпиране на пари в европейски банки провокираха угриженост по отношение на взаимоотношението сред пруденциалните условия и разпоредбите за битка с изпирането на пари, които се ползват във връзка с финансовите институции.

Тези опасения бяха доказани от Съвета, от министрите на финансите, а неотдавна и от ръководителя на Еврогрупата Марио Сентену, в неговото писмо от 25 юни 2018 година до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Във френско-германската декларация и пътна карта от Мезеберг, издадени на 19 юни 2018 година, също се натъртва на този въпрос.

През май 2018 година година Европейската комисия сътвори работна група, сплотяваща европейските надзорни органи, Европейската централна банка и ръководителя на Комитета за битка с изпирането на пари, в границите на която да бъдат премислени вероятни дейности за обезпечаване на безпроблемно съдействие сред надзорните органи за битка с изпирането на пари и органите за пруденциален контрол в Европейския съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР