Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Косово да ратифицира

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Косово да ратифицира
Коментари Харесай

Юнкер призова Косово да реши гранични въпроси с Черна гора

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани Косово да ратифицира съглашението за демаркация на границата и да усъвършенства връзките си със Сърбия, съобщи " Асошиейтед прес ".

Косово бе последната спирка от обиколката на Западните Балкани на Юнкер, който през днешния ден в София ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с водачите на страните от района. Миналия месец Европейската комисия показа нова тактика за Западните Балкани, която дава вероятност за еврочленство до 2025 година най-много за Сърбия и Черна гора, в случай че изпълнят избрани условия.

По време на обиколката Юнкер е придружаван от висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини и от еврокомисаря за политиката за съседство и договарянията за разширение Йоханес Хан.

За Европейски Съюз граничното съглашение е авансово изискване, с цел да могат жителите на Косово да пътуват свободно в Шенген, отбелязва " Асошиейтед прес ".

" Най-основният въпрос е ратификацията на граничната демаркация с Черна гора ", уточни Юнкер. " Това е значителен въпрос, той е значим, тъй като е обвързван с визовата либерализация ", добави ръководителят на Еврокомисията.

Опозиционните партии настояват, че Косово губи територия съгласно съглашението от 2015 година, въпреки предходните държавни управления и интернационалните специалисти да не са на това мнение.

В сряда депутатите в косовския парламент още веднъж не съумяха да гласоподават за граничното съглашение, защото не се събра нужното болшинство от две трети за утвърждението му. Черна гора, която е одобрила договорката, признава оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово от Сърбия.

Юнкер акцентира също, че " връзките сред Косово и Сърбия са от значително значение " по пътя им към Европа.

В понеделник, до момента в който беше на посещаване в Сърбия, Юнкер съобщи, че Европейски Съюз желае " правно обвързващо " съглашение сред Прищина и Белград. Сръбският президент Александър Вучич отвърна, че приканва към компромис с Косово, чиято декларация за самостоятелност Белград не признава.

По-рано през февруари пред " Ройтерс " Вучич сподели, че Сърбия няма да поддържа цялостното признание на независимостта на Косово в подмяна на участие в Европейски Съюз и само постигането на компромис може да спре превръщането на въпроса за статута на Косово в " замразен спор " в продължение на десетилетия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4693)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР