Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани днес Турция да

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани днес Турция да
Коментари Харесай

Юнкер призова Турция да направи крачки към Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани през днешния ден Турция да зачита демократическите полезности, в случай че желае някой ден да стане членка на Европейски Съюз и да направи насрещни стъпки.

" Година след опита за пуч, Европа към момента протяга ръка " на Турция, написа Жан-Клод Юнкер в публикация, оповестена в немския Bild.

Преговорите за влизане на Турция в Европейски Съюз към този момент от години са в мъртва точка, а единствено преди дни Европейския парламент се излезе с остра позиция за преустановяване на договарянията за участие.

" Турция ясно би трябвало да показва воля да бъде европейска страна и уверено да вземе драговолно главните европейски полезности ", показва през днешния ден Юнкер единствено часове откакто турският президент още веднъж съобщи, че би подкрепил връщането на смъртното наказване в страната, в случай че това бъде гласувано от Народното събрание. Вчера в речта си турския президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание " да откъсне главите на предателите ".

Вчера и през днешния ден в Турция протичат възпоменателни акции на годишнината от опита за прелом, потушаването на който докара до изключително състояние, репресии по отношение на опозицията, интелектуалния и боен хайлайф в южната ни съседка.

 Ердоган даде обещание да накаже враговете на народа си
Ердоган даде обещание да накаже враговете на народа си

Президентът желае униформи като тези в Гуантанамо

" Един Съюз на правата на индивида, свободата на печата и правовата страна е несъответстващ примерно с слагане под стража в изолираност за месеци на публицисти, без да им се повдигат обвинявания ", засяга точно репресиите ръководителят на Европейска комисия. Юнкер показва особено случая на Дениз Юджел, публицист на Die Welt с немско и турско поданство, упрекван от Анкара, че подкрепял " тероризма ", въпреки и да не е упрекнат публично.

Юнкер загатва и полемиките за връщане на смъртното наказване в Турция. " Ако това стане, вратата към участие в Европейски Съюз ще бъде дефинитивно хлопната ", написа в публикацията.

 Екологичен потенциал изиска Брюксел да приключи договарянията за участие с Турция Обновена
Екологичен потенциал изиска Брюксел да приключи договарянията за участие с Турция

Анкара отхвърля всяко предложение за преустановяване на договарянията

Припомняме, по време на несполучливия пуч на 15 юли предходната година починаха 249 души, с изключение на заговорниците, а над 2000 бяха ранени. Турските управляващи задържаха над 100 000 души, упреквани, че поддържат връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен, считан от Анкара за главен уредник на опита за прелом. Близо 60 000 от арестуваните по-късно бяха освободени, само че повече от 50 000 към момента са под полицейски контрол, добавя ТАСС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР