Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес Албания да

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес Албания да
Коментари Харесай

Отлагането на изборите в Албания ще навреди на интеграцията в ЕС, предупреди Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предизвести през днешния ден Албания да не отсрочва плануваните за 30 юни локални избори, с цел да не попречва предстоящото начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Той разяснява тематиката на взаимна конференция с албанския министър председател Еди Рама.

Хората не би трябвало да бъдат лишавани от опцията да упражнят демократичните си права. Не искам да се въвличам, само че би трябвало да има избори, другояче поемането на страната в европейска посока ще бъде отсрочено, добави той във връзка желанието на албанския президент Илир Мета да анулира изборите след месеци на митинги против държавното управление.

Юнкер уточни, че е настъпил часът за началото на договаряния с Тирана, откакто албанските управляващи са подхванали поисканите от тях стъпки съгласно волята на хората. По неговите думи над 80 на 100 от албанците харесват Европейски Съюз и желаят да се причислят. Председателят на Европейска комисия дефинира стореното от Албания като " незабравим прогрес ".

По неговите думи не би трябвало да се чака Албания и Северна Македония да бъдат разграничени в процеса на присъединение към Европейски Съюз. Той още веднъж посочи, че към момента има страни в Общността, които по вътрешнополитически аргументи се въздържат да поддържат началото на договарянията на идното идната седмица съвещание на Съвета на Европейски Съюз. Според Европейска комисия обективната оценка сочи, че Албания е подготвена да стартира договаряния, съобщи Юнкер.
Време е Европа да направи това, което чакаме, откакто изпълнихме поисканото от нас, уточни Рама.

Началото на договарянията е отгръщане на нова страница, този развой ще отнеме време и ще изисква самообладание. Не предприехме промени, тъй като по този начин желае Брюксел, а поради страната и нашите деца. Изборите би трябвало да бъдат създадени в точния момент и всеки да има опция да взе участие, настоя албанският министър председател. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР