Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отчете като една от

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отчете като една от ...

Юнкер: Ненамесата в кампанията за Брекзит беше грешка.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отчете като една от най-големите грешки на своя мандат това, че не се е намесил в кампанията за референдума за Брекзит във Великобритания и не е опровергал лъжите, които са се разпространявали. Днес Юнкер направи отчет на мандата си и представи плановете за Европейската комисия за развитието на ЕС през следващите 5 години. На 9 май лидерите от ЕС, без Великобритания, се събират в румънския град Сибиу, за да обсъдят бъдещето на Европа.

В препълнената пресзала на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде една от последните си пресконференции като председател. Сегашният мандат изтича в края на октомври, а Юнкер няма да се кандидатира отново.

Като успех на своята комисия той определи факта, че Гърция е останала в еврозоната. А като грешка - това, че не се е намесил в кампанията за референдума за Брекзит през 2016 година.
Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Тогавашният премиер на Великобритания Камерън ме помоли да не се меся в кампанията за референдума. Ненамесата от моя страна беше грешка, защото единствено ние можехме да разобличим лъжите, които се разпространяваха тогава. Греших, че замълчах в този важен момент.
На 9 май европейските лидери се събират на извънредна среща на върха в Сибиу, на която ще обсъждат бъдещето на Европа.

Според Юнкер моментът е много важни, защото предстоят най-големите избори в света.
Жан-Клод Юнкер: Личните нападки не би трябвало да имат място в европейски демократичен дебат. Ние трябва да се борим срещу популистите и екстремистите, но не с думи, а с действия. Трябва да кажем на европейците, че те могат да вярват, да се надяват на бъдещето, а не да се страхуват от него.
Юнкер очаква европейските лидери в Сибиу да излъчат послание за единство. Нещо, което няма да е лесно постижимо на фона на разногласията в Европа.

В навечерието на срещата унгарският премиер Виктор Орбан, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в Европейската народна партия, обяви, че оттегля подкрепата си за кандидата на ЕНП Манфред Вебер. Юнкер се въздържа от коментар, но призна, че Орбан не спира да го изненадва.

Източник: bnt.bg