Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи работата си като

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи работата си като
Коментари Харесай

Юнкер: Исках да оглавя Европейския съвет, вместо Европейската комисия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заключи работата си като началник на институцията в просторно изявление за изданието " Политико ", предавано онлайн.

Юнкер за пръв път призна, че през 2014 година е предпочитал да оглави Европейския съвет, вместо Европейска комисия. По неговите думи отпред на Европейска комисия му се е налагало да работи по 18 часа дневно, до момента в който активността на ръководителя на Европейския съвет била на ненапълно работно време. Европейска комисия не взима окончателните решения, а и силата ми е във воденето на договаряния, добави той.

За връзките с държавните управления в Европейски Съюз Юнкер означи, че се е налагало да споделя " не ", както и че се е постарал да не бъде възприеман като дългата ръка на Европейската национална партия. Никой не ме е молил да остана втори мандат отпред на Европейска комисия. Председателят на комисията става плебей на страните. Не желая да бъда секретарката на Европейски Съюз. Председателят би трябвало да бъде самостоятелен, а не разполагаем на държавните управления. Отказах се намерено преди три години от втори мандат, с цел да не ми бъде оказван огромен напън, въпреки че въпреки всичко имаше опити, съобщи Юнкер.

Той заяви, че е отхвърлил шестима претенденти за еврокомисари преди пет години, а 10 претенденти е предложил самичък. Юнкер разясни, че до момента не е казвал това, с цел да се избегнат вътрешнополитически последствия. Той настоя за ограничение на броя на еврокомисарите, като съгласно него те трябвало да бъдат " повече от 17 и по-малко от 20 ". Председателят на Европейска комисия означи, че това решение е в ръцете на Европейския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Юнкер още веднъж настоя държавните управления да не изпращат еврокомисари за четири месеца до назначението на новата Европейска комисия. По неговите думи заместниците биха коствали по един милион евро на бюджета на Европейски Съюз и би следвало най-малко да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия.

Председателят на Европейска комисия изрази упованието немският канцлер Ангела Меркел да удържи на думата си и да не заеме пост в Европейски Съюз. Той добави, че харесва Доналд Тръмп като държавен глава, а Европейски Съюз е сбъркал, като не е изразил нужното почитание към президента на Съединени американски щати. Юнкер още веднъж съобщи, че който и да бъде определен за идващ министър председател на Англия, постигнатата договорка с Европейски Съюз не предстои на предоговаряне.

Ценя Англия допустимо най-високо, изискуем на британците доста - нямаше да сме тук без тях. Съжалявам единствено, че бях помолен от премиера Дейвид Камерън Европейска комисия да не се меси в акцията за референдума. Така се откри място за разпространяването на всевъзможни неистини, смехории, откъснати от действителността, разяснява Юнкер. Той отхвърли да изрази желание кой да бъде идващият английски министър председател.

По неговите думи Северна Македония е изпълнила всички сложени условия, с цел да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. За Албания той бе по-сдържан и уточни, че съгласно Европейска комисия Тирана е подхванала " поисканите стъпки ". Като страдание за несвършена работа в мандата си Юнкер уточни неналичието на решение по въпроса за Кипър. Бяхме доста покрай решение, само че внезапно всичко се изпари, разясни той.

Юнкер сподели, че Европейски Съюз няма потребност от по-големи цели за опазването на природата, а би трябвало да извърши към този момент признатите решения. Той добави, че Европа остава прекомерно подвластна от двустранната търговия, която обезпечава 36 милиона работни места.

Европейски Съюз в никакъв случай не е бил толкоз авторитетен, колкото в последните пет години, съобщи ръководителят на Европейска комисия. Той добави, че ще напише книга за престоя си отпред на комисията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР