Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е въвлечен в скандал

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е въвлечен в скандал
Коментари Харесай

Фламандски кметове искат извинение от Юнкер за езикови коментари

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е замесен в скандал с кметовете на два белгийски морски курорта след коментар, че е приказвал на немски език на фламандското крайбрежие поради растящата непоносимост към френскоговорящите , написа " Гардиън ".

Юнкер е изправен пред претенции обществено да се извини за мненията си , които е направил във все по-разделеното белгийско общество.

" Забелязах, над 30 година съм по белгийското крайбрежие, че толерантността понижава ", сподели Юнкер в изявление, което бележи края на мандата му като началник на Европейската комисия. " Преди 30 година, когато посещавах пекарна, месарница, можех да поръчвам на френски . Днес това не го одобряваме . Така че използвах немски език, те одобряват немски език ", разясни той и добави: " Белгия повече не е модел за сполучливо общуване и това ме натъжава ".

В отговор кметът на Остенде Барт Томелейн разказа разбора на Юнкер като " чудноват " . " Всеки е добре пристигнал тук, без значение какъв език се пробва да приказва ", написа той в " Туитър ".

Кметът на Миделкерке, западно от Остенде, дефинира коментара на ръководителя на Европейската комисия като " засегнатост ".

" Мисля, че Юнкер е бил пийнал, когато е бил тук и е поръчал пържола . Вероятно не е бил свестен от продавача. Мисля, че това е огромна засегнатост. Той би трябвало да се извини ", прикани Жан-Мари Дедекер.

Юнкер не има вяра, че разделянето на Белгия е индикатор за по-голям проблем в Европа.

" Това е чисто белгийски феномен. Белгия е страна, само че общностите се преглеждат като нации, изключително фламандците. Валония не е национална идея, само че фламандците се мислят и се държат като нация. Невероятно е да видиш тези две формирания, които в действителност са доста разнообразни, живеят дружно без действително да живеят взаимно. Но аз се гордея с Белгия поради Белгия . Това е красива страна с надарен и съобразителен народ ", съобщи ръководителят на Европейската комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР