Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предложи в сряда

...
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предложи в сряда
Коментари Харесай

Дълъг път чака плана за спасяване на евроикономиката

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предложи в сряда фонд за възобновяване след вируса в размер на 750 милиарда евро, само че ще би трябвало да завоюва поддръжка от скептично настроените държави-членки, с цел да го прокара.
Глобалната зараза от ковид към този момент вкара Европейски Съюз в най-дълбоката му криза и предлагането на Фон дер Лейен ще се стреми да помогне на най-засегнатите страни, написа в разбор на Агенция Франс Прес. Ето какво гласи още той, в превод на БГНЕС.
" Ако бъде признато, предлагането ще бъде най-големият пакет от тласъци за Европейски Съюз в историята и би могло да види налози върху пластмасите, въглеродните излъчвания и огромните технологии в цяла Европа.
Вирусът умъртви повече от 173 000 души в Европа и сложи стопанската система надълбоко замразена, като бизнесът едва-едва се отваря и строгият надзор на границите към момента затруднява пътуванията и търговията.
Планът е подложен на огромен напън от желанието на Италия и Испания да получат поддръжка, доколкото тези страни станаха първите жертви на епидемията в Европа и са прекомерно обременени с огромни задължения, с цел да възвърне стопанската система си сами.
За да отговори на тежкото им състояние, немският канцлер Ангела Меркел провокира изненада предходната седмица, като утвърди проект, който да разреши на комисията да заеме 500 милиарда евро на финансовите пазари, с цел да финансира възобновяване.
Меркел, която е в последните години на дългия си престой като канцлер, също сподели, че помощта може да пристигна посредством безплатни средства, а не от заеми, следващият поврат в политиката на Берлин.
Но френско-германският проект е изправен против насрещно предложение от така наречен Пестелива четворка: северните държави-членки на Европейски Съюз, които обичайно се афишират срещу даването на повече пари на Брюксел или прехвърлянето им на задлъжнелия юг.
Те изрично се опълчват на изплащането на безвъзмездните помощи, избират заеми, които идват при строги условия и външен контрол, и понижават риска за личните си данъкоплатци.
Те също упрекват южните европейци, че живеят оттатък наличните им средства и натрупат задължения, вместо да изберат промяна за понижаване на разноските.
Трансформация
Дебатът за безплатни средства против заеми не е дребна тематика, като Италия, Гърция и Испания към този момент са осакатени от задължения, макар че започнаха мъчителни промени след финансовата рецесия през 2008 година
Европейската централна банка във вторник предизвести, че повече задължения, зародили от страни, които към този момент са под напън, могат да разклатят пазарите и да застрашат единната евровалута.
Европейската централна банка (ЕЦБ) мощно поддържа взаимните заеми от Европейски Съюз за инспекция на тази опасност.
Висш чиновник на Европейски Съюз съобщи, че компромисът на Фон дер Лайен ще предложи към трилион евро посредством композиция от безплатни средства и заеми, макар че източници считат, че крайната сума може да бъде по-малка.
Фондът ще бъде обвързван с дълготрайния бюджет на Европейски Съюз 2021-2027 година и би трябвало както да бъде признат единомислещо от 27-те държави-членки, по този начин и да бъде утвърден от евродепутатите.
Фон дер Лайен първо ще съобщи проекта на Европейския парламент, преди да бъде хазаин на конференция.
" Потенциално следим промяна в европейската макроикономическа политика ", съобщи евродепутатът от Зелените Филип Ламбертс.
" Това към момента не е фискален съюз, тъй като е стеснен във времето, само че основава значим казус ", добави той.
След това Фон дер Лайен ще посвети идващите седмици и месеци на сложни договаряния дружно с ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел, който ръководи срещите на върха на Европейски Съюз.
Дипломатите предвиждат, че диалозите могат да продължат най-малко до юли, когато Германия ще поеме ротационното председателство на Европейски Съюз.
Финансирането на проекта може да отнеме даже повече време, защото ще изисква ратификация от националните парламенти във всички държави-членки на Европейски Съюз - непредсказуем развой.
Комисията на Фон дер Лайен към този момент даде по-скромна помощ за възобновяване, в това число застраховка за обтегнати схеми за претовареност и преустановяване на разпоредбите за увеличение на недостига.
19-те страни, които употребяват единната валута евро, към този момент предоставиха 540 милиарда евро заемни гаранции за незабавни разноски за здраве.
Комисията, страж на Европейски Съюз, също утвърди два трилиона евро държавна помощ от началото на рецесията, съвсем половината от които Германия ", написа още в разбора.
 
Всичко за икономическата обстановката следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР