Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че “Топлофикация София“

...
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че “Топлофикация София“
Коментари Харесай

Извънредно! КЕВР посече “Топлофикация”: Не може да вдигате цените, заради задълженията си към “Булгаргаз”

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов съобщи, че “Топлофикация София “ не може да извинява насъбраните си отговорности към “Булгаргаз “ с ценовите решения на комисията, защото за последния отоплителен сезон сумарно цената на газа не се е трансформирала.

Миналата седмица стана ясно, че топлофикационното сдружение е натрупало нов дълг от към 100 милиона лв. към доставчика си. Като една от главните аргументи от Столичната община, която е принципал на топлофикацията, показаха цените, които е определил регулаторът – нещо, с което не се съгласи Иван Иванов, предава БНР.

“Съгласно решенията на комисията, в границите на цялата ценова година от 1 юли предходната година, до 30 юни тази година, през което време ние не сме променяли цената на топлинната сила, общо няма резултатно изменение на цената на природния газ. „ Булгаргаз “ е в правото си да си потърси погашение на отговорностите “, сподели Иванов.

Комисията за енергийно и водно контролиране разисква новите правила за търговия с електрическа сила. Промяната се постанова, защото от началото на месеца всички производители с мощ над 4 мегавата конфигурирана мощ продават тока си на енергийната борса.

Целта на измененията е да се основат ясни правила за действителното присъединяване на енергийните предприятия на свободния пазар. Същевременно те би трябвало да прекратят в забележителна степен опцията за злоупотреби и да даде сигурност на участниците на пазара.

Една част от измененията е обвързвана и с новите отговорности, с които бе претрупан Фондът за сигурност на електроенергийната система. Той, като се изключи че ще събира таксата “задължение към обществото” и ще изплаща наградите на ВЕИ производителите и когенерациите, ще може да изиска от Електроенергийния систематичен оператор от пазара да бъде отхвърлен неточен търговец или производител на електрическа енергия. Предвижда се и опцията нов снабдител на ток да може да скапе контракта си с клиент, в случай че това бъде поискано от предходния му доставчик поради неизплатени отговорности.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР