Председателят на енергийната комисия Делян Добрев е категоричен, че промените

...
Председателят на енергийната комисия Делян Добрев е категоричен, че промените
Коментари Харесай

Всички ВЕИ централи ще продават енергията си на борсата от 1 юли

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев е безапелационен, че измененията няма да доведат до разтърсвания в бранша, защото не се трансформират крайните разноски за електрическа енергия.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Енергийната борса пуска след месец покупко-продажби с ток в границите на деня

Търговията ще върви непрекъснато при минимални количества от 100 кВтч
7 фев 2018
Обещания за промени смъкнаха напрежението към цената на тока

Промените ще пренесат на борсата цялата сила, ще се оферират нощни пакети, ще се трансформират и договорите с американските централи
6 фев 2018
Слънчевият януари подвигна производството на ток от фотоволтаици с 60%

Потреблението на електрическа енергия при започване на годината е намаляло с близо 13%
5 фев 2018
Защо се подвигат цените на тока за бизнеса?

Въпреки либерализацията в бранша не престават да работят непазарни механизми
1 фев 2018 Промените в Закона за енергетиката, които се приготвят поради недоволството на бизнеса от нарасналата в края на предходната година цена на тока, няма да се одобряват на пожар. Първоначалното бързане към този момент е сменено с разисквания и разбори, които ще продължат в идващите месеци. Целта е новите разпореди да влязат в действие на 1 юли, когато стартира и новият регулаторен интервал в електроенергетиката. Това стана ясно по време на социална полемика в Народното събрание на 6 март. Участващите в процеса страни - отрасловото министерство, депутатите от енергийната комисия, производителите и търговците на ток, корпоративните консуматори, секторният регулатор и енергийната борса са постигнали кардинално единодушие и поддържат промените. Единствените неясноти са свързани единствено с детайлите по използването им.

Ако промените бъдат изпълнени по този начин, както е оповестено, Българската самостоятелна енергийна борса ще стане доста по-ликвидна, което неизбежно ще реши един от главните проблеми, които акцентира бизнеса в този момент - неналичието на задоволително предлагани количества електрическа енергия. На борсата ще са всички производители, а сега са главно три държавни централи.

Зелените централите - с контракти за награда

Няколко са главните ограничения, които се чака да доведат до по-голяма либерализация на пазара на електрическа енергия. Те няма да се отразят на така наречен контролиран сегмент, на който са всички битови консуматори. " Това не са нови хрумвания, измислени в този момент. Мерките следват рекомендациите в отчета на Световната банка и са добре известни в бранша ", сподели ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

Най-основната смяна ще е изваждането на свободния пазар на всички производителите, които в този момент имат преференциална цена за електрическата енергия. Това са топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ-та с конфигурирана мощ над 4 мегавата, а не над 5 МВ, както се предвиждаше в началото.

Те в този момент продават творби ток непосредствено на НЕК по закрепени цени. С измененията в Закона за енергетиката тези производители ще бъдат задължени да продават цялата си силата на свободния пазар като получат контракти за награда, които да компенсират разликата сред пазарната цена и тази, която те имат в дълготрайните си контракти. Премията обаче ще е закрепена за всеки един производител и ще се пресмята от Комисията за водно и енергийно контролирани като се дефинира референтна пазарна цена за година напред. Например в случай че анализите на регулатора покажат, че даден производител би могъл да реализира междинна годишна цена за силата си през борсата от 80 лева за мегаватчас, а дълготрайния му контракт е за 400 лева за мегаватчас, то договорът за награда ще е 320 лева за мегаватчас.

Тук, несъмнено, има пазарен риск междинната референтна цена да не бъде реализира и в последна сметка ВЕИ централата да не получи планувания доход. Но като цяло производителите на ток от слънце и вятър са съгласни с механизма. " Ние одобряваме това за верния модел. Успехът му обаче зависи от транспарантното и недискриминационно установяване на средногодишната референтна пазарна цена ", съобщи Меглена Русенова, която е ръководител на Българската фотоволтаична асоциация.

ЕРП-тата като покупател на борсата

Сметките демонстрират, че когато всички тези производители на ток излязат на борсата, то общите предлагани количества ще се усилят с най-малко 4.5 тераватчаса годишно. За да се балансира търсенето и предлагането разпределителните сдружения на ЧЕЗ, Енерго-про и ЕВН, както и държавното ЕСО, също ще стартират да купуват електрическата енергия за така наречен " софтуерните загуби " (например загуби по мрежата, обири и др.) от свободния пазар, а не посредством контролирани от КЕВР квоти. Техните потребности са към 4 ТВч годишно. Например, при ЧЕЗ софтуерните загуби са 10% от цялата разпределена сила годишно.

" Това дава опция самите ЕРП-та да преценят по кое време и в какъв размер да купуват софтуерни загуби и по този метод може би ще бъдат отстранени подозренията, че се вземат по-големи количества електрическа енергия за софтуерни загуби от действително нужните ", изясни ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

Тук също има терзания за цената, защото сега ЕРП-та имат закрепена стойност за покупка на сила, която да покрива софтуерни загуби, а през борсата тя ще варира. Затова се планува при разминаване над избрани граници КЕВР да взема балансиращи ограничения и според от това дали има недовзет или надвзет доход да трансформира цените за идващ регулаторен интервал.

Глоби за операции

Част от промяната в бранша е обвързвана и с даването на по-големи пълномощия на КЕВР, както е условието и на европейския правилник REMIT. Целта е регулаторът да може да ревизира борсовите покупко-продажби и да следи за търговия с вътрешна информация или манипулиране на пазара. " Планираме два типа наказания. За първо нарушаване при по-леки прегрешения санкция с избрани най-малък и оптимален размер. За тежки злоупотреби ще постановяваме глоба в размер на 10% от годишните доходи на съответното сдружение ", изясни Иван Иванов.

Според ръководителя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев обаче, по този начин заложните санкции са ниски и няма да възпрат нарушителите. " При покупко-продажбите с електрическа енергия санкциите би трябвало да са доста по-високи, с цел да не се трансфорат в такса за легализиране на пазарни операции ", счита той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР