Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен с неочаквана визита

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен с неочаквана визита
Коментари Харесай

Зеленски получи похвали от председателя на ЕК за реформите по време на война

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен с непредвидена аудиенция в Украйна. Това е шестото ѝ посещаване в страната от началото на войната. Според фон дер Лайен, въпреки и в разгара на война, Киев е постигнал забележителен прогрес по пътя си към участие в Европейски Съюз. А в Русия - Владимир Путин упрекна Украйна, че е " най-корумпираната страна " в Европа и че продава западни оръжия в Близкия изток.
Прочетете още
Под проливния дъжд и със сърдечна замяна на реплики - по този начин стартира визитата на Урсула фон дер Лайен в Киев.

" Не би трябвало да стоите под дъжда! Но пък е топло... Елате под чадъра ми. Ето по този начин към този момент е по-добре. Радвам се да Ви видя! "

Знаково посещаване - седмица преди Комисията да разгласява отчета си за напредъка на Украйна по пътя към еврочленство. След среща на 4 очи с Володимир Зеленски и представители на украинския кабинет, фон дер Лайен съобщи, че Киев е все по-близо до фактическото начало на договаряния.

" Искам да ви кажа какъв брой съм възхитена от промените, които извършихте и то в разгара на война. Не бива да забравяме, че водите война, а в това време успявате да реформирате страната си в браншове като правораздаване, пране на пари, битка с корупцията и олигархията ", сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Зеленски направи поръчка, че страната му ще продължава да извършва рекомендациите на Брюксел. Изрази и терзание, че спорът в Близкия изток е отклонил вниманието на Запада от войната в Украйна и че точно това е задачата на Русия.

" Не, войната не е в застой. Русия управлява въздушното ни пространство, а ние, за разлика от тях, се интересуваме от своите военни. Когато някой различен управлява въздушното ни пространство, не можем просто по този начин да хвърлим в борба своите бойци, както биха създали те. Ето за какво чакаме нашите момчета да завършат образованието си за F-16, само че това е дълъг развой. Длъжните сме да спасим народа си, тъй като в противоположен случай би трябвало да се откажем от една трета от територията си. Путин няма да спре до там. Няма да допуснем това да е следващия " замразен " спор ", сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Пред публицисти Владимир Путин упрекна Украйна, че е " най-корумпираната страна в Европа " и че оръжия, предоставени ѝ от Запада, се продават в Близкия изток. По думите му, Русия е била " принудена " да стартира войната през февруари 2022г.

" Нямахме различен избор. Преди да прибегнеш до оръжията, би трябвало да се замислиш какво можеш да постигнеш без тях. За страдание, в този случай просто нямаше какво друго да създадем. Защо ли? Защото те първи ни нападнаха. Твърдяха, че територии, които ни принадлежат, в които живеят руснаци, са част от тяхната страна. Така стана с Крим, по този начин стана и с Донбас. Опитахме се да разгадаем обстановката по кротичък метод, само че те не пожелаха ", съобщи Владимир Путин, президент на Русия.

Очаква се идната седмица Европейски Съюз да разгласи 12-и пакет наказания против Русия, който ще включва към 100 физически лица, нови забрани за импорт и експорт на артикули, стягане на тавана върху цените на петрола и ограничения против компании от трети страни, които заобикалят глобите, написа Българска национална телевизия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР