Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен има трудната задача

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен има трудната задача
Коментари Харесай

ЕК предвижда невиждана рецесия в Европа от 7.4%

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен има сложната задача да приготви европейския отговор на рецесията.

Европейската комисия чака пандемията от ковид да има доста тежки социално-икономически последствия. Брюксел планува историческа криза макар взетите до момента ограничения на европейско и национално равнище. Според икономическата прогноза Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие със 7.7% през тази година и да нарасне с 6.3% следващата година. За целия Европейски Съюз понижението се чака да е 7.4% през 2020 година и идната да има растеж от 6.1%.

Ако прогнозата се удостовери, това ще е най-тежката криза за европейската стопанска система от времето на Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век. В съпоставяне с есенната икономическа прогноза от 2019 година прогнозите на Брюксел са с към девет процентни пункта по-ниски.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предварителните данни за брутния вътрешен артикул (БВП) на еврозоната и Европейски Съюз за първото тримесечие, демонстрираха, че той се е свил с максимален ритъм от 1995 година

За България предвижданията на Брюксел са за спад на Брутният вътрешен продукт със 7.2%, 18% понижение на вложенията и 7% безработица през тази година.

Различно възобновяване

Пандемията засегна всички страни в съюза, само че Брюксел чака спадът в производството през 2020 година (от -4.2% в Полша до -9.7% в Гърция) и степента на възобновяване през 2021 година да се разграничават доста. Икономическото възобновяване на всяка страна ще зависи освен от развиването на пандемията на територията й, само че и от структурата на нейната стопанска система и от способността ѝ да реагира с водещи до стабилизиране политики, се споделя в известието на комисията.

Заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис счита, че " на този стадий можем единствено да се опитаме да очертаем мащаба и сериозността на разтърсването за нашите стопански системи, провокирано от ковид. " Сътресението е симетрично: всички страни от Европейски Съюз са наранени и се чака всички те да бъдат в криза през тази година, споделя той.

Пандемията засегна съществено разноските на потребителите, промишленото произвеждане, вложенията, търговията, финансовите потоци и веригите на доставки. Очакваното последователно облекчение на противоепидемичните ограничения би трябвало приготви основата за възобновяване. До края на 2021 година обаче не се чака стопанската система на Европейски Съюз да компенсира изцяло загубите от настоящата година.

Инвестициите ще останат по-ниски, а пазарът на труда няма да се възвърне изцяло.
Брюксел чака безработицата да се усили, макар че ограниченията на държавните управления би трябвало да лимитират покачването ѝ. Според прогнозите нивото на безработица в еврозоната ще се усили от 7.5% през 2019 година на 9.5% през 2020 година, преди да намалее до 8.5% през 2021 година В Европейски Съюз се чака индикаторът да нарасне от 6.7% през 2019 година до 9% през 2020 година, след което да спадне до към 8% през 2021 година

Очаква се тази година потребителските цени да спаднат доста заради намаляването на търсенето и резкото намаляване на цените на петрола. Спасителните стратегия на страните предстоящо ще доведат до по-голям бюджетен недостиг и държавен дълг. Предвижданията на Европейска комисия са, че съвкупният бюджетен недостиг на еврозоната и на Европейски Съюз от едвам 0.6 % от Брутният вътрешен продукт през 2019 година ще скочи до към 8.5% през тази година, преди да се намали до към 3.5% през 2021 година Съотношението сред държавния дълг и Брутният вътрешен продукт ще доближи 102.7% в еврозоната и 95% в целия съюз.

Рискове от утежняване

Пролетната прогноза има по-висока от нормалната степен на неустановеност. Тя се основава на допускането, че ограничаващите ограничения ще бъдат последователно прекратени от месец май нататък. Ако пандемията е по-тежка и по-продължителна от сегашните упования, това би могло да докара до доста по-голям спад на Брутният вътрешен продукт. Също по този начин има заплаха пандемията да докара до по-драстични и непрекъснати промени в отношението към международните вериги за доставки и към интернационалното съдействие, което ще се отрази отрицателно на европейска стопанска система. Заплахата от налагането на мита след края на преходния интервал сред Европейски Съюз и Англия също би могла да забави растежа. Нулев април
Бизнес интензивността в еврозоната съвсем е спряла през април вследствие на икономическата обсада, демонстрира показателят на мениджърските поръчки PMI на IHS Markit. Стойността му е била едвам 13.6 пункта и това е най-ниското равнище на показателя откогато се води статистика от 1998 година В същото време данните на Евростат демонстрират, че продажбите на дребно са свили с 11.2% в еврозоната и 10.4% в Европейски Съюз през март по отношение на февруари. Най-силен е спадът при продажбите на нехранителни артикули и горива, до момента в който продажбите на храни порастват.
Икономическите проблеми на Германия се задълбочават, откакто през днешния ден стана ясно, че фабричните поръчки през март са отчели най-големия си спад след обединяването на страната през 1991 година Новите данни сочат, че те са намалели с 15.6% по отношение на март поради рестриктивните мерки на стопанската система в следствие битката с ковид. Резултатите са много по-лоши от упованията за спад от 10% и демонстрират, че европейската стопанска система се насочва към най-лошия си спад от десетилетия.
На годишна база понижението е 16% вследствие на по-слабо вътрешно търсене и от клиенти от чужбина. Националната статистическа работа Destatis оповестява още, че вътрешните поръчки са намалели с 14.8% по отношение на февруари, а задграничните - с 16.1%. Новите поръчки от еврозоната са спаднали на месечна база със 17.9%, а от други страни - с 15%. Това е даже по-лошо от предстоящото - икономистите предвидиха 10% спад на немските фабрични поръчки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР