Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че първите негови Брекзит

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че първите негови Брекзит
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: Брекзит разговорите с Борис Джонсън преминаха добре

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер уточни, че първите негови Брекзит диалози с английския министър председател Борси Джонсън са минали добре.

Той означи, че по време на работния обяд в Люксембург е споделил на Борис Джонсън, че той би трябвало да показа работещи оферти за подмяна на ирландския защитен граничен механизъм, който е част от съглашението за развода на Англия с Европейски Съюз.

"Президентът Жан-Клод Юнкер напомни, че отговорността на Обединеното кралство е да предложи законни оперативни решения, които да са съвместими със Споразумението за отдръпване ", се споделя в изказване на Европейската комисия след днешната среща на двамата водачи, съобщи Ройтерс.

"Президентът Юнкер акцентира продължаващото предпочитание и отвореност на Комисията да изследва дали тези английски оферти дават отговор на задачите на защитния ирландски механизъм. Такива оферти към момента обаче не са направени от страна на държавното управление във Англия ", се показва още в изказването, представено от БНР.



В изказване от кабинета на Борис Джонсън се показва, че английският министър председател и ръководителят на Европейска комисия са имали градивна среща по време на която двамата водачи се съгласиха да "засилят " Брекзит договарянията в опит да подсигуряват, че Англия ще напусне Европейския съюз със договорка.

Според изказването на "Даунинг стрийт " 10 след срещата, Борис Джонсън още веднъж е настоял, че ще изведе Англия от единния блок в края на октомври с или без двустранна договорка, само че се акцентира, че английският министър председател избира следен Брекзит (със сделка).

"Премиерът удостовери уговорката си към "Белфасткото съглашение " от 1998 година, известно още като "Споразумение от Разпети петък " и решимостта си да реализира договорка, която не включва ирландски защитен механизъм и която парламентаристите на Обединеното кралство биха могли да поддържат ", се показва в изказването от кабинета на английския министър председател.

"Лидерите на Европейска комисия и Обединеното кралство се съгласиха, че полемиките би трябвало да се засилват и че срещите скоро ще се организират всекидневно ", съобщи представител от кабинета на Джонсън след срещата с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. "Беше контрактувано диалозите да се проведат и на политическо равнище сред европейския Брекзит договарящ Мишел Барние и английския секретар по Брекзит - Стивън Баркли, като също по този начин ще продължат и диалозите сред Жан-Клод Юнкер и Борси Джонсън ".



Борси Джонсън е на посещаване в Люксембург, където разиска въпросите за Брекзит на работен обяд с Жан-Клод Юнкер, включващ охлюви, сьомга и сирене, след което беседва и с люксембургския си сътрудник Ксавие Бетел.

Ксавие Бетел остана самичък след овакантяване на Борис Джонсън на взаимния брифинг.

Той обаче беше освиркан от протестиращи след срещата си с Ксавие Бетел и това накара Джонсън да отсрочи планувания пред кореспонденти взаимен брифинг на двамата министър председатели.

Протестиращи крещяха "засрами се " и "спри да лъжеш, Джонсън ", до момента в който той напускаше срещата си с Ксавиер Бетел. Това принуди министър председателят на Люксембург да се окаже сама на подиума за брифинг след срещата с английския си сътрудник.

Това не попречи на министър председателят на Люксембург да нападне английския си сътрудник Борис Джонсън за това, че не предложил съществени други възможности за пробив под отношение на Брекзит договорката преди датата за развода на 31 октомври и че се е опитал да упрекна единния блок за този "кошмар ".

"Не правете Европейски Съюз неприятният човек ", сподели Бетел пред публицистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР