Председателят на египетския парламент Али Абд ал Аал потвърди отказа

...
Председателят на египетския парламент Али Абд ал Аал потвърди отказа
Коментари Харесай

От Кайро до Варшава: съпротивата срещу идеите на Меркел расте

Председателят на египетския парламент Али Абд ал Аал удостовери отхвърли на страната да открие на своя територия приемни центрове за бежанци.

„ Подобни институции биха влезнали в несъгласие със законите и Конституцията на нашата страна ", сподели той пред „ Велт ам Зонтаг ". Египетските закони по принцип не допускали основаването на бежански лагери.

„ Египетските закони не позволяват сходна опция "

Легално влезлите в страната мигранти имали право да избират мястото на своето престояване и нямало по какъв начин да бъдат принуждавани да влизат в приемни центрове, съобщи ръководителят на Народното събрание, който е вторият човек в държавната подчиненост на Египет след президента Ал Сиси. В тази връзка парламентаристът акцентира, че неговата страна „ към този момент е приела близо 10 милиона бежанци от Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, както и от Судан, Сомалия и други страни ". Възможностите на страната били на процедура изчерпани, заради което било значимо Египет да получи помощи от Германия.

Откази и от Мароко, Тунис и Алжир

В нощта против петък страните от Европейски Съюз се бяха споразумели да ревизират опцията за бързо основаване на приемни центрове отвън Европейски Съюз за тези бежанци, които са били избавени в Средиземно море. Като вероятни места за сходни центрове се загатваха някои северноафрикански страни, както и Албания, която се стреми към участие в Европейски Съюз.

Но Албания, Мароко, Тунис и Алжир към този момент отхвърлиха сходна опция. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер в това време съобщи пред „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", че основаването на въпросните приемни центрове изисква да се сключат партньорски съглашения със страните от Северна Африка. За задачата била нужна „ почтена идея ", която да постави завършек на незаконните дейности на контрабандистите на хора, която обаче да товари прекомерно въпросните партньорски страни. Според информации на „ Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг " Еврокомисията счита, че е допустимо да се договаря с Либия, Мали, Нигер и Нигерия за основаването на приемни бежански центрове.

Опровержения от Чехия, Унгария и Полша

" Позицията на Унгария не се е трансформирала от 2015 година насам ", оповестиха от Будапеща.
Споменатите от канцлерката Меркел съглашения с страни от Европейски Съюз за по-бързо връщане на регистрирани там претенденти за леговище в това време също наподобяват все по-малко евентуални. Чешкият министър председател Андрей Бабиш опроверга известието, че е заречен на Меркел да приема назад сходни бежанци. Той твърди, че сред Чехия и Германия не е имало никакви договаряния по този въпрос и разгласи, че той самият няма желание да подписва сходно съглашение.

Този път Борисов против Меркел. Твърдо отхвърляме мигранти
Говорител на унгарското държавно управление акцентира, че позицията му по този въпрос е „ непроменена от 2015 година насам ". Нито един емигрант няма да може да влезе на територията на Унгария, в случай че преди този момент е бил регистриран в Гърция или друга европейска страна – гласи тази позиция.

Полша също твърди, че не е проявявала подготвеност за съглашение с Германия. „ Няма нови сделки, засягащи приема на претенденти за леговище в Европейски Съюз ", съобщи представител на полското външно министерство.

От писмо на Меркел до съдружните сътрудници от ГСДП и ХСС, оповестено през вчерашния ден, излизаше, че с изключение на плануваните съглашения с Гърция и Испания, канцлерката е постигнала договорености за бързо връщане на към този момент регистрирани бежанци с други 14 страни, измежду които Чехия и Унгария.

Материалът е оповестен в " Дойче веле "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР