Председателят на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси

...
Председателят на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси
Коментари Харесай

Вашингтон преминава последната граница в отношенията между Русия и САЩ

Председателят на долната камара на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси заплаши да разгласи Русия за " страна, спонсор на тероризма ". Според нея конгресмените ще го създадат сами, заобикаляйки Държавния департамент, който по някаква причина бави сходно нещо, макар че Украйна го желае. Възможно ли е в действителност тази опасност да се сбъдне и какви последици може да има това за Русия и Съединени американски щати?

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси всъщност сложи ултиматум на държавния секретар Антъни Блинкен - съгласно нея самият Конгрес ще добави Русия към листата на страните, спонсориращи тероризма, в случай че Държавният департамент не го направи. Това заяви в сряда списание “Политико”.

Според изданието Пелоси е дефинирала ултиматума по време на телефонен диалог с Блинкен тази седмица. Законодателството на Конгреса е по-труден път от еднолично решение на държавния секретар, „ само че ще даде на администрацията политическото прикритие, належащо за увеличение на икономическия напън върху Путин и сгъстяване на реториката против него “, сподели пред изданието неназован представител на американския парламент.

Изданието напомня, че настоящият закон дава право на самия държавен секретар да сложи в черния лист избрани страни, само че законодателите могат да поемат самодейността.

За да бъде ясно, включването в листата на държавните спонсори на тероризма значи, че страната в очите на Съединените щати „ неведнъж поддържа актове на интернационален тероризъм “. Попадането в листата значи, че Вашингтон има право да наложи строги едностранни наказания на страната - сходни на тези, които се ползват против Иран.

Санкциите могат да включват ограничение или възбрана на продажбата на оръжия и артикули с двойна приложимост, а съгласно някои специалисти възможното регистриране на страната ни в черен лист „ ще направи всички транзакции с Русия съвсем невъзможни за американците “. Но има още една значима детайлност - представителите на страната в черния лист са лишени от дипломатически имунитет в Съединените щати.

В момента описът включва четири страни: Северна Корея, Куба, Иран и Сирия. В предишното тя включваше Ирак, Либия, Судан и към този момент несъществуващия Южен Йемен. Държавният секретар може да прибавя или отстранява страни от листата – да вземем за пример през януари предходната година Майк Помпео върна в него Куба. Във Вашингтон няма посолства на тези страни.

„ Резолюциите, признати по-рано в комисиите на Конгреса, призоваващи администрацията на Байдън да признае Русия за спонсор на тероризма, имат единствено съвещателен темперамент. Но в случай че Конгресът премине документа през всички „ предавки “ на двете камари, тогава той може просто да задължи ръководителя на Държавния департамент да сложи Русия в черния лист “, изяснява американистът Малек Дудаков.

Москва към този момент съобщи, че прави оценка „ доста отрицателно “ следствията от сходна стъпка. „ Въпреки че, въпреки това, е доста мъчно да се направи нещо, което може да навреди в допълнение на връзките сред Русия и Америка, те към този момент са в нежелана позиция “, сподели прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова по-рано назова самодейността „ мярка с идиотски темперамент “. Дипломатът предизвести, че сходен ход няма да остане без отговор.

Имайте поради, че Блинкен никога не е срещу включването на Русия в листата. Пелоси го подлага на критика единствено за колебливост. Още през април държавният секретар сподели, че Вашингтон обмисля да добави Русия към листата и акцентира: „ Няма подозрение, че руснаците тероризират украинците “. Неговият представител Нед Прайс разясни, че чиновниците не престават да ревизират дали Русия дава отговор на условията за листата. Освен това глобите, които Вашингтон към този момент наложи против Москва при започване на пролетта, „ са същите стъпки, които ще доведат до включване в листата на държавните спонсори “, оправда се Прайс.

На собствен ред Дмитрий Лабин, професор в катедрата по интернационално право в МГИМО, счита, че Москва теоретично би могла да отвърне на сходен акт от страна на Вашингтон, защото има и дбу„ аи за поддръжка на терористични групировки от управляващите на Съединените щати, както в историята, по този начин и през днешния ден. „ Всеки обаче би трябвало да вземе поради правилата на интернационалното право. Такива квалификации би трябвало да се дават единствено от съответните интернационалните организации. Една страна няма пълномощия над друга страна “, заключи Лабин.

Американистът Борис Межуев се съмнява, че ултиматумът на Пелоси ще бъде изпълнен. „ Това ще значи спиране на дипломатическите връзки. Руският дипломат във Вашингтон ще загуби имунитет, надлежно посланикът на Съединени американски щати в Москва също ще загуби дипломатически имунитет у нас “, споделя специалистът. „ Мисля, че Америка не е подготвена за това сега. Това е просто някаква спомагателна опасност, която най-вероятно се дължи на обстоятелството, че демократите, водени от госпожа Пелоси, бясно се надяват на преизбиране през ноември “, счита експертът.

Дудаков също не има вяра, че Народното събрание скоро ще одобри документа, прокарван от Пелоси и Греъм. „ Пред Конгреса има доста неотложни въпроси, да вземем за пример одобряването на нови бюджети, в това число военния. Това ще бъде значим дневен ред до началото на октомври, а по-късно са изборите за Конгрес. Въпросите на интернационалните връзки ще отидат на назад във времето, счита американистът. “Бих приел сходни изявления като информативен звук. Но зад него, несъмнено, стоят украински лобисти”, добавя той.

В същото време не всички в Белия дом и Държавния департамент биха желали това, добави специалистът, те осъзнават, че това ще бъде доста радикална стъпка. „ Те схващат, че обстановката в Украйна не се обръща в интерес на Киев. Рано или късно ще се наложи да стартират договаряния с Москва. И в случай че Съединените щати ни признаят за спонсор на терора, за какви договаряния можем да приказваме?”, пита риторично събеседникът. „ В същото време това, несъмнено, също не може да бъде изключено. Виждаме по какъв начин Западът още веднъж и още веднъж прокарва своите червени линии до едни немислими граници “, заключи Дудаков.

Така Пелоси всъщност заплашва да заплаши всички дипломатически връзки сред Русия и Съединени американски щати. Говорим за опасността от най-радикалната стъпка в двустранните връзки, прекосяването на последната линия в границите на дипломацията. Ако въпреки всичко конгресмените вкарат Русия в черния лист, тогава нашето посолство и консулства в Съединени американски щати ще би трябвало да чакат известни провокации, предвижда Анатолий Капустин, първи заместник-директор на Института по законодателство и относително право към държавното управление

„ Възможни са опити за задържане на наши дипломати, само че единствено в случай че има задоволително учредения. Арест надали е вероятен, това към този момент е скандал, очевидно нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Националното право не може да има преимущество пред интернационалното право, в това число в самите Съединени американски щати “, акцентира юристът.

Във всеки случай нашите дипломати ще би трябвало да бъдат по-бдителни и да се държат уместно, да не дават мотив за провокации. Могат да стартират да наблюдават за всяко нарушаване нашите представители, да ги стопират за нарушавания на пътя и така нататък “, предизвести Капустин.

Събеседникът напомни, че първите интернационалните дипломатически правила са се появили преди триста години. „ През 1708 година, по време на ръководството на Петър Велики, Андрей Матвеев, съветският делегат в Холандия, е задържан в Лондон за неплащане на задължения. В отговор имаше закани за потребление на съветския флот. Британците се извиняват - и тогава в кралството бяха признати първите правила за дипломатически имунитет. Оттогава тези правила са единствено засилени. На никого не му хрумва да ги анулира “, сподели Капустин.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР